5. ARTERIA: Budite prirodni: Neispričana priča o Alice Guy-Blaché

  • Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché /
  • režija: Pamela B. Green /
  • SAD /
  • 2019. /
  • 103'
jezik: engleski, francuski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

5. ARTERIA: Budite prirodni: Neispričana priča o Alice Guy-Blaché

U trenutku kad je Alice Guy-Blaché 1896. u Parizu dovršila svoj prvi film, bila je prva redateljica na svijetu i jedna od prvih autora narativnog filma. Budite prirodni: neispričana priča Alice Guy-Blaché prati njezin uspon od tajnice u Gaumontovu studiju, preko funkcije voditeljice produkcije (na koju je postavljena 1897.) te slavne 20-godišnje karijere u Francuskoj i SAD-u. U Americi je osnovala svoju produkcijsku kuću i njeno ime kao scenaristice, redateljice i/ili producentice nalazi se na oko 1.000 filmova. U jednom trenutku njena karijera tone u zaborav – sve do pojave ovog filma. Kako je moguće da je pionirka koja je toliko doprinijela rađanju filma potpuno nepoznata? Kako to da nitko nije čuo za nju? Potomci Alice Guy-Blaché dali su Pameli B. Green pristup dokumentima, fotografijama, dnevnicima i materijalima iz njezina osobnog arhiva. Tijekom kolosalnog istraživačkog pothvata koji je trajao punih osam godina otkrivena je izgubljena zbirka filmova, jedna od najstarijih na svijetu, kao i desetak filmova koje je Alice režirala ili producirala, te brojne kontroverze koje su okruživale ovu nevjerojatno kreativnu ženu. Najslavnija žena za koju nikad niste čuli ponovno se upisuje u filmsku povijest iz koje je (nehotice?) bila izbrisana.

Dokumentarni film Budite prirodni: neispričana priča Alice Guy-Blaché nominiran je za nagradu Critics’ Choice za dokumentarni film i dobio je nagradu Clio za dizajn. Naratorica filma je oskarovka Jodie Foster.

„Kada mi je Pamela Green prvi put rekla za Alice Guy Blaché pomislila sam ‘kako je moguće da nikad nisam čula za nju?’ Jedna od najvećih pionirki naše industrije koja je stvarala filmove zajedno s braćom Lumière, Léonom Gaumontom, Georgesom Mélièsom… Koliko znam ona je prva žena redatelj, vjerojatno jedna od prvih redatelja narativnog filma IKAD. Scenaristica, producentica, šefica studija, s više od 1000 filmova ispod svog pojasa… Činjenice iznesene u ovom dokumentarcu zapanjile su me. Čast mi je narirati ovu priču. Neka Aliceina priča konačno izađe van a ona zauzme svoje zasluženo mjesto u povijesti filma“ Jodie Foster.

Film predstavlja povjesničar filma Daniel Rafaelić.

Film prikazujemo u sklopu 5. Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC). Titlovi su na hrvatskom jeziku.

Festivali i nagrade:

CANNES FILM FESTIVAL – svjetska premijera, Cannes Classics  / DEAUVILLE FESTIVAL DU CINÉMA AMÉRICAIN / TELLURIDE FILM FESTIVAL / NEW YORK FILM FESTIVAL / BFI LONDON FILM FESTIVAL / INDIELISBOA FILM FESTIVAL / TAORMINA FILM FESTIVAL / SPLIT FILM FESTIVAL

Zahvaljujemo organizatorima MFNF – Split Film Festivala na ustupanju hrvatskih titlova.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
26 ožujak
Datum: 26.3.2022.
Vrijeme: 18:00 - 20:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5