25 godina Factuma: Večer Factumentaraca

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

25 godina Factuma: Večer Factumentaraca

2022. godina je godina u kojoj Udruga Factum obilježava svojih četvrt stoljeća postojanja ali i bogatog dokumentarnog filmskog opusa. Dvadeset i pet godina postojanja za Factum znači umalo 90 dokumentaraca koji su prikazani na više od stotinu filmskih festivala i koji su osvojili čitav niz prestižnih međunarodnih nagrada. Factumovi su filmovi oni koji govore o hrvatskoj suvremenoj stvarnosti, to su nerijetko autobiografski dokumentarci, ali i djela koja govore o ljudima s margina.

Večer factumentaraca u Dokukinu KIC kojom se obilježava ova lijepa obljetnica u filmskom će se smislu sastojati od tri odlična, manje poznata dokumentarca smišljena i snimljena od strane posve različitih filmskih autora. Aldo Tardozzi se u svom filmu Terra roza (r. Aldo Tardozzi, 1999., 20′) okrenuo svijetu Brankice i Tita, ljudima koji su u mirnoj osami malog istarskog mjesta stvorili svoj svijet ispunjen ružičastim slikama, ružičastim odijelima, ružičastim namještajem i ružičastim zidovima koji ih dijele od ostalog neružičastog svijeta. Film je 2000. nagrađen za najbolju režiju i najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma.

Jurić: Tvrđa 1999. (r. Zvonimir Jurić, 2000., 28′) savršen je primjer Factumovog autorskog filma u kojem se povijest, sadašnjost, stvarnost i fikcija suptilno prepliću i nude redateljev osobni pogled na čuvenu osječku Tvrđu. Redatelj je, danas jedan od najznačajnijih srednje generacije u Hrvatskoj: Zvonimir Jurić. Njegov je film festivalski proputovao dobar dio svijeta, a u Motovunu je proglašen i najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom.

Razorubičenje (r. Domagoj Matizović i Igor Zelić, 2010., 20′) je svakako najbolje čuvana tajna ovog Factumovog filmskog terceta u Dokukinu, a svoj je interes usmjerio na tzv. bijelu kugu, odnosno depopulizaciju ruralnog dijela zemlje. Film Domagoja Matizovića i Igora Zelića posjetio sve najznačajnije filmske festivale šire regije, a gledano iz današnje perspektive čini se ne samo sadržajno indikativnim već i gotovo proročanskim djelom suvremene hrvatske kinematografije.

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.

04 studeni
Datum: 04.11.2022.
Vrijeme: 20:00 - 22:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5