17. SFF: Zlatni život

  • Or de Vie /
  • režija: Boubacar Sangaré /
  • Bukrina Faso, Benin, Francuska /
  • 2023. /
  • 85'
Loading Filmovi

17. SFF: Zlatni život

Tinejdžer Rasmané i njegovi vršnjaci svakodnevno rade od jutra do mraka u rudnicima zlata u Burkini Faso. Bez sigurnosne odjeće i pod najnesigurnijim uvjetima, rade 100 metara pod zemljom do iznemoglosti, naoružani samo pijucima kako bi došli do toliko željenog zlata. To što su maloljetnici nikog nije briga (procjenjuje se da ih u Burkini Faso oko 300 000 rudari). Oni su jednostavno prepušteni sami sebi, u potpunosti se oslanjajući na sebe da će izvući zlato ako žele biti plaćeni za svoj rad. Dobivamo detaljan dojam o tome kako rudnici funkcioniraju, na svakodnevnoj bazi i o stalnim rizicima koji su uključeni. Kamera nikada ne djeluje voajeristički niti pokušava izazvati sažaljenje – uglavnom ostaje s Rasmanéom i pokušava uhvatiti njegove emocije dok se bavi svojim poslom i komunicira s raznim nadređenima na licu mjesta. U rijetkim trenucima dokolice vidimo njega i njegove kolege kako zajedno kuhaju, jedu i razgovaraju o svojim težnjama, iskustvima odrastanja i obitelji. Redatelj stvara prisan i egalitaran odnos s onima oko sebe; pun povjerenja i uzajamnog poštovanja; pred kraj filma saznajemo i zašto.

Festivali i nagrade:

Berlinale Forum (2023) – svjetska premijera; Dokufest (2023) – Human Rights Award; Docs Ireland (2023) – najbolji opservacijski dokumentarac; FICMEC (2023) – posebno priznanje, nagrada publike; Movies That Matter (2023); Verzio International Human Rights Documentary Film Festival (2024) – najbolji film

 

Boubacar Sangaré je redatelj iz Burkine Faso. Režirao je 4 kratka filma i korežirao televizijski dokumentarni film. Zlatni život njegov je prvi dugometražni dokumentarac. Trenutno razvija nekoliko drugih projekata: uključujući dokumentarni film ceste Djéliya, Memory of Manding (odabran za La Fabrique des Cinémas du Monde, na Filmskom festivalu u Cannesu 2022) i dva dugometražna igrana filma: Le nom qu’on te donne i Les dieux délinquants.

24 svibanj
Datum: 24.5.2024.
Vrijeme: 18:30 - 20:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5

+ Google Map

  • Scenarij: Boubacar Sangaré