17. SFF: Preobrazba Édouarda Louisa

  • Édouard Louis, ou la transformation /
  • režija: François Caillat /
  • Francuska /
  • 2023. /
  • 71'
Loading Filmovi

17. SFF: Preobrazba Édouarda Louisa

Édouard Louis potječe iz siromašne obitelji na sjeverozapadu Francuske. No, manje od desetljeće nakon objavljivanja svog debitantskog romana Raskrstimo s Eddyjem, postao je jedna od vodećih figura francuske književne scene. Transformacija dječaka proleterskog porijekla u privilegiranog pariškog intelektualca s visokim kulturnim kapitalom jedna je od središnjih crta ovog biografskog dokumentarca. Louis ogoljuje svoju intimu i vodi nas na mjesta koja smo već upoznali u njegovoj autobiografskoj prozi koja razotkriva klasno i seksualno nasilje i maestralno spaja privatno i političko. Upoznaje nas s krajolikom svoje mladosti i činom pisanja koji je za njega prije svega način prelaženja granica.

„U vrijeme rasprave o rodu, identitetu, pripadnosti i granicama, ovaj film nastoji to pitanje prikazati na drugačiji način. Nastoji nadići strogu suprotnost između sebe i drugih, zamišlja fluidan prolaz između «ovdje» i «drugdje». Sanja da se netko može transportirati, učiniti drugačijim, modificirati po želji: proći kroz trajnu preobrazbu. Pisac Édouard Louis utjelovljuje takav proces. Evo jednog mladića koji se već dvadeset godina ne prestaje transformirati. Cijelu njegovu karijeru obilježila je obnova.“

François Caillat

Festivali i nagrade:

Cinéma du Réel (2023) – svjetska premijera; Ji.hlava International Documentary Film Festival (2023); CPH:DOX (2024); Thessaloniki Documentary Film Festival (2024); Visions du Réel (2024)

 

François Caillat (1951) je francuski redatelj. Studirao je i kasnije predavao filozofiju. Već više od dvadeset godina snima esejističke, često osobne dokumentarne filmove za televiziju i kino, fokusirajući se uglavnom na temu reprezentacije prošlosti. Autor je i nekoliko dokumentarnih portreta utjecajnih intelektualaca.

26 svibanj
Datum: 26.5.2024.
Vrijeme: 20:00 - 21:15

Dokukino KIC

Preradovićeva 5

+ Google Map