17. SFF: Bilješke iz eremocena

  • Poznámky z Eremocénu /
  • režija: Viera Čákanyová /
  • Slovačka, Češka /
  • 2023. /
  • 78'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

17. SFF: Bilješke iz eremocena

Audiovizualna razglednica i znanstveno-fantastični dnevnik sniman iz perspektive redateljičina virtualnog alter ega iz doba usamljenosti, budućnosti u kojoj su digitalne tehnologije i AI potpuno poharale svijet uz devastaciju okoliša, nepovratno narušavanje bioraznolikosti i prevlast tehnosfere nad biosferom. Smješten u budućnost koja (još) ne postoji eksperimentalni dokumentarac Bilješke iz eremocena propituje idealizirani tehno-optimistički model koji je pred nama. Sa znatiželjnog, razigranog i kritičkog stajališta redateljica Viera Čákanyová istražuje potencijal blockchain tehnologije i umjetne inteligencije u suočavanju sa složenim globalnim problemima koje mi ljudi stvaramo – klimatskim promjenama i krizom predstavničke demokracije. Kombinirajući dnevničke filmske snimke (snimljene na super osmici i šesnaestici), rasterske grafike i pikselizirane slike nastale pomoću 3D skenera Čákanyová poetično i snažno naglašava inherentnu napetost između analogne i digitalne budućnosti čovječanstva. Kako pjeva Nick Cave – koga je briga što donosi budućnost? Eremocen je ionako vječna sadašnjost.

Festivali i nagrade:

Berlinale (2023) – svjetska premijera; Dokufest (2023); Sun in a Net Awards (2023) – nominacija za najbolji dokumentarni film

 

Viera Čákanyová rođena je 1980 u Bratislavi. Studirala je pisanje scenarija na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Bratislavi (VŠMU) i stekla diplomu iz dokumentarnog filma na Filmskoj i TV školi Akademije izvedbenih umjetnosti u Pragu (FAMU). Osim snimanja vlastitih filmova, također radi kao konzultantica za scenarije i montažerka za nezavisne filmske produkcije. Autorica je intuitivne trilogije koju tvore FREM (2019), Bijelo na bijelom (2020) i Bilješke iz eremocena (2023) a filmove povezuju sljedeće teme: umjetna inteligencija, distopijska budućnost čovječanstva, sukob analognog i digitalnog, prirode i civilizacije te klimatske promjene.

23 svibanj
Datum: 23.5.2024.
Vrijeme: 18:30 - 20:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5

+ Google Map

  • Scenarij: Viera Čákanyová, Klára Tasovská