17. SF: George Edwards (Zetkin Collective): Velika desničarska parada i pravo na vožnju

Loading Filmovi

17. SF: George Edwards (Zetkin Collective): Velika desničarska parada i pravo na vožnju

Predavanje koje će održati član kolektiva George Edwards razmatra anti-ekološke dimenzije ekstremne desnice, s posebnim naglaskom na strategije i procese koje potonja koristi za mobilizaciju povodom klimatske krize. Nakon predstavljanja kolektiva i njegova dosadašnjeg rada, preispitat će se suvremena politika u polju „borbe protiv automobila“.

Prvo ćemo se fokusirati na skupinu istrebljivača („Blade Runners“) koja već neko vrijeme sabotira infrastrukturu zone ultra niskih emisija (ultra-low emissions zones, ULEZ) u Londonu i okolici. Nadalje, dokumentirat ćemo kako se pandemijska mašina teorija zavjere – pogonjena ekstremno desnim prevarantima i trustovima mozgova poricatelja klimatskih promjena te amplificirana marnošću saveznika u srednjostrujaškim konzervativnim strankama i medijima – uhvatila kritike održivih urbanističkih politika, poput petnaestominutnih gradova, zona niskih emisija i nisko prometnih kvartova, sravnjujući ih u apokaliptičnu viziju gmizajućeg „globalističkog“ autoritarijanizma. Kako se klimatska kriza produbljuje, sve je ozbiljniji bezdan ove konspiratističke distopije koju nazivamo „invertiranom krizom“.

Pratimo ove procese i u drugim europskim i američkim slučajevima, da bismo prikazali kako različiti ekstremno desni akteri pomoću taktika „inverzije“ proliferiraju narative, slike i fantazije koje istovremeno odražavaju i prikrivaju materijalnu krizu planetarnog zagrijavanja; koje odgovaraju interesima fosilnog kapitala; i koje služe kao alati u pravilu nemaštovitog arsenala establišmentskih desnih stranaka. U ovim „izokrenutim“ narativima, društvena stvarnost uspostavlja se na binarnostima: istine i laži, nacionalisti i globalisti, borci za slobodu i totalitaristi, predgrađa i gradovi, oni koji se voze na posao i oni koji sudjeluju u klimatskim prosvjedima.

Vidimo kako individualno korištenje automobilâ unutar invertirane krize ubrzano postaje šifrom za širi skup borbi – simbol individualne slobode, nuklearne obitelji, i „energetski sigurne“ nacije. Međutim, trope i memove inverzije pronalazimo i u novim poljima, od prosvjeda poljoprivrednika do političkih foruma. Razmatramo implikacije ovog skretanja udesno, u sklopu kojega se potencijalna rješenja krize sve češće prikazuje kao krizu same po sebi.

moderira: Stipe Ćurković

 

Kolektiv Zetkin je ekosocijalistička skupina znanstvenika_ca i aktivista_kinja koji_e se primarno bave političkom ekologijom radikalne desnice. Prvu knjigu kolektiva, White Skin, Black Fuel: On the Danger of Fossil Fascism (Bijela koža, crno gorivo: O pogibeljnosti fosilnog fašizma), napisanu u suradnji s Andreasom Malmom, objavio je Verso 2021. godine. Ovo predavanje bazirano je na eseju istog naslova (The Great Driving Right Show), čiji su autori_ce William Callison, George Edwards, Jacob McLean i Tatjana Söding. Esej je nedavno objavljen u časopisu Salvage, a trenutno se radi na njegovom proširenju u knjigu. George je doktorant na sveučilištu Warwick, a njegovo se istraživanje fokusira na energetske i ekološke dimenzije nacionalizma u Britaniji od post-ratnog perioda do danas.

29 svibanj
Datum: 29.5.2024.
Vrijeme: 18:00 - 19:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5

+ Google Map