15. SFF: Punk the Capital

  • režija: Paul Bishow, James June Schneider /
  • SAD /
  • 2019. /
  • 90'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

15. SFF: Punk the Capital

Kada je punk eksplodirao u Washington DC-ju bila je to moćna konvergencija snažne muzike, formativnih prijateljstava i bistrih umova. Punk the Capital istražuje inspirativnu priču o tome kako je ova jedinstvena punk supkultura nastala na neočekivanom mjestu u savršenom trenutku. Film duboko zaranja u pokret koji je u potpunosti redefinirao punk žanr i stvorio dugotrajni model za opstanak DIY kulture i politički angažirane muzike. Situirajući DC punk unutar širih rock narativa film otkriva zašto zvuk i ideje ove revolucionarne muzičke scene i dalje inspiriraju ljude diljem planeta. U filmu se pojavljuju bendovi Bad Brains, Minor Threat, Slickee Boys, Void, Faith, Rites of Spring, Half Japanese, Black Market Baby, Tru Fax, SOA, The Enzymes i The Insaniacs, a tu su i Henry Rollins, Ian MacKaye (Minor Threat, Fugazi), HR (Bad Brains), Jello Biafra (Dead Kennedys), Cynthia Connolly, Joe Keithley, Howard Wuelfing, Don Zientara i brojni drugi.  Punk the Capital snimljen je zahvaljujući uspješnoj Kickstarter crowdfunding kampanji 50k) i nekoliko stipendija Komisije za umjetnost i humanistiku u DC-ju. Filmaši su na filmu blisko surađivali s punk arhivom i gradskom knjižnicom u DC-ju što je inspiriralo srodne svjetske projekte.

Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju redatelj James June Schneider, legendarni bubnjar Minor Threata i suosnivač Dischord Records Jeff Nelson te basist Hoovera i June of 44 Fred Erskine. Moderator je Zoran Stajčić, glazbeni kritičar i glavni urednik popkulturnog magazina Ravno do dna.

Festivali i nagrade:

American Film Institute i Hirshhorn Museum (Sound Scene festival) – svjetska premijera; In-Edit (Barcelona i Brazil); BAFICI; Leeds International Film Festival;  Sound Unseen

18 svibanj
Datum: 18.5.2022.
Vrijeme: 20:00 - 22:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Produkcija: James June Schneider, Sam Lavine