15. SFF: Antonio Gramsci: Zatvorski dani

  • Antonio Gramsci: I giorni del carcere /
  • režija: Lino Del Fra /
  • Italija /
  • 1977. /
  • 127'
jezik: talijanski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

15. SFF: Antonio Gramsci: Zatvorski dani

„Gramsci je pružio ideološku pozadinu mojim dokumentarcima koji su zamišljeni kao adaptacije, objašnjenja, istraživanja, denuncijacije i metafore onoga što se stvarno događa u nama i oko nas. I zašto se događa.“

Cecilia Mangini

Mangini je koscenaristica filma o Gramscijevim zatvorskim danima tijekom kojih je napisao više od 3000 stranica svojih Zatvorskih bilježnica, iznimno važnog djela koje istražuje odnos između države i civilnog društva. Oslanjajući se na Gramscijev pojam organsko intelektualne i kulturne hegemonije Mangini zaključuje da filmovi moraju biti protu-hegemonski, mobilizirati podređene klase, obraćati se masama i zagovarati radikalnu promjenu.

Godine 1928. talijanski filozof, komunistički aktivist i marksistički teoretičar Antonio Gramsci uhićen je u Torinu kao žrtva Mussolinijeva progona. Radnja prikazuje kako je bio uhapšen i osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu od fašističkog režima, te kako se za vrijeme zatočeništva prisjeća svog života, ali i razvija vlastitu doktrinu koja će predstavljati otklon od marksističko-lenjinističke dogme. Cucciolli se uloga Gramscija smatra jednom od najboljih u karijeri.

 

Program Film XX kustosice Dine Pokrajac sastoji se od filmskih ciklusa reprezentativnih redateljica koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. U  2022. prisjećamo se nedavno preminule talijanske dokumentaristice Cecilije Mangini (1927. – 2021.) te prvi put u Hrvatskoj prikazujemo izbor njezinih autorskih dokumentaraca i igranih filmova na kojima je surađivala.

Lino Del Fra (1927. – 1997.) rođen je u Rimu. Diplomirao je filozofiju i pedagogiju na Kapitolinskom sveučilištu. Tijekom 1950-ih radio je kao filmski kritičar za novine L’Avanti te časopise Cinema Nuovo i Bianco Nero. Karijeru je počeo kao dokumentarni filmaš 1960-ih, sudjelujući u kolektivnom arhivskom dokumentarcu All’armi, siam fascisti! (1962.). Godine 1961. osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za svoj kratki film Fata Morgana o migrantima s juga na sjever Italije. Godine 1977. osvojio je Zlatnog leoparda u Locarnu za film Antonio Gramsci: Zatvorski dani. Njegovo filmsko stvaralaštvo obilježila je suradnja sa suprugom Cecilijom Mangini.

22 svibanj
Datum: 22.5.2022.
Vrijeme: 20:00 - 22:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Lino Del Fra, Cecilia Mangini, Piergiovanni Anchisi