Tjedan ZagrebDoxa uz majstorski filmsko-diskurzivni program

Tjedan ZagrebDoxa uz majstorski filmsko-diskurzivni program

Ovaj doku-tjedan obilježit će jubilarno 20. izdanje festivala posvećenog isključivo dokumentarnom filmu, ZagrebDox. U sklopu festivala bit će prikazano više od stotinu filmova u nekoliko programskih sekcija, a u Dokukinu ćemo ugostiti popratni filmsko-diskurzivni program: predavanje o dokumentarnim serijalima Hanke Kastelicove, masterclass nagrađivanog britanskog redatelja Marca Isaacsa (uz projekcije dvaju njegovih filmova) i masterclass dugogodišnjeg suradnika ZagrebDoxa, stručnjaka za dokumentarni rod, Tuea Steena Müllera.

ZagrebDox u našem prostoru gostuje dva dana, četvrtak 18. i petak 19. travnja.

U ranopodnevnom terminu, u 13:30, potpredsjednica dokumentarnog odjela i izvršna producentica dokumentarnih filmova za WBD/HBO Max u Europi Hanka Kastelicová održat će predavanje Umijeće pripovijedanja: mijenjaju li dokumentarne serije igru? Podijelit će opsežno znanje i iskustvo s izradom dokumentarnih serijama, od pitchinga i raspisivanja do samog snimanja.

U 18 sati istog dana svoj masterclass naslovljen Izvođenje stvarnosti i granice promatranja održat će Marc Isaacs. U njemu će pokazati kako je moguće nadići “banalnost” stvarnosti, one zabilježene kamerom, te ostvariti potencijal filma kao umjetničke forme, od sićušnih detalja do grandioznih gesti. Predavanje će popratiti projekcija filma za koji je davne 2008. osvojio Nagradu publike ZagrebDoxa, Sve je bijelo u Barkingu. U pitanju je prvi naslov Restart Labela kojim je započeta distribucija dokumentaraca u Hrvatskoj. U njemu šarmantno i zabavno propituje predrasude i unaprijed stvorena mišljenja ljudi, povremeno podsjećajući na komedije Mikea Leigha.

U petak u 17 sati održat će se i drugi masterclass velikog Tuea Steena Müllera, Evo zašto volim dokumentarce… Müller je jedan od najvećih stručnjaka za dokumentarni film koji objavljuje filmske kritike, bilješke i osvrtete radi kao konzultant za mnoge renomirane filmske festivale, škole i radionice, a na svom masterclassu dat će presjek recentne dokumentarne proizvodnje i sumirati nove tendencije na dokumentarističkoj sceni.

Nakon predavanja prikazat ćemo još jedan filmski naslov Marca Isaacsa, Filmaševa kuća. Suočen s producentskim zahtjevom za kriminalom, seksom ili slavnim osobama u njegovu sljedećem filmu, redatelj kameru okreće prema vlastitom domu i ljudima koji se njime kreću: građevinarima, čistačici i beskućniku.

Ulaz na sva predavanja je slobodan, a za filmske projekcije potrebno je kupiti kartu.