Suho tlo u plamenu

  • Mato Seco em Chamas /
  • režija: Joana Pimenta, Adirley Queirós /
  • Brazil, Portugal /
  • 2022. /
  • 153'
jezik: portugalski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Suho tlo u plamenu

„Sjećam se tog vremena… upetljala sam se u neke pizdarije sa svojom sestrom Chitarom. Moja sestra je legenda u Sol Nascente. Bilo je to 2019. Upravo sam izašla iz zatvora zbog dilanja droge. Sestra me pitala da budem dio njenog ludog plana… Nabavila je kartu podzemnih naftnih cijevi i onda je pokupovala hrpu zemlje u Sol Nascente. Cijevi su išle direktno ispod njene zemlje. Počela je zarađivati hrpu love. Tako sam i ja počela raditi s njima. Odvela me tamo gdje je izgradila taj ogromni pogon – brutalno je izgledao. Naučila me kako sve funkcionira – kako crpiti naftu iz podzemlja i pretvoriti je u benzin, sve to sranje. Povezala se s motociklistima koji su kupovali benzin od nje. Imala je i svoj štand na tržnici P. Norte gdje je prodavala benzin i hrpu drugog sranja. Chitara je također ušla u politiku… Ma bila je legenda… Sol Nascente nam je bio pod nogama, sve smo razjebale. Stvarno smo sve razjebale.“ Ovako Léa prepričava priču o skupini žena pod vodstvom Chitare, Gasolineiras de Kebradas dok njene riječi odzvanjaju zidovima Colmeije, ženskog zatvora u Brasiliji.

Ova čudesna dokufikcija donosi priču o buntovnim polusestrama u brazilskoj faveli koje ilegalno crpe naftu te u svojoj improviziranoj rafineriji prodaju benzin tajanstvenim motociklistima. Priča je to o radikalnom sestrinstvu i naftnom piratstvu te bjesomučnoj borbi jedne zajednice za preživljavanjem i postizanjem ekonomske nezavisnosti od Bolsonarove trule i fašistoidne države koja je u međuvremenu izgubila vlast. Redatelji su zakoračili u taj plameni svijet i zajedno s pet žena ispričali priču koja služi kao svojevrsna osveta brazilskoj eliti. Spajajući stvarne lokacije i neiscenirane prosvjede te režirane događaje (u kojima glumci amateri igraju sami sebe) film promišlja o raspucanom teritoriju i žudećim tijelima te ukazuje na čitav jedan naraštaj ljudi koji su izmješteni, izdvojeni i zarobljeni zahvaljujući projektu izgradnje uzorne brazilske nacije.

Festivali i nagrade

CINÉMA DU RÉEL 2022 – Grand Prize / INDIELISBOA 2022 – Grand Prize / RIO IFF 2022 – Special Jury Prize & Best Cinematography / DOKUFEST 2022 – International Dox Award / ZAGREBDOX 2022 / SUBVERSIVE FILM FESTIVAL 2023 – Wild Dreamer za najbolji film u igranoj konkurenciji

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
16 lipanj
Datum: 16.6.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:30
Repriza:

24. lipnja 2023. u 18:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Joana Pimenta, Adirley Queirós