Vitić pleše

  • režija: Boris Bakal /
  • Hrvatska /
  • 2023. /
  • 90'
jezik: hrvatski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Vitić pleše

Dugometražni dokumentarni film o 20-godišnjoj borbi stanara Vitićeva nebodera, konceptualnog intermedijalnog umjetnika Borisa Bakala i umjetničke organizacije Bacači sjenki da obnove višestambenu zgradu u Zagrebu, remek-djelo modernističke arhitekture, koja tako postaje metafora cijelog društva. Hipertekstualna priča o istraživanju svrhe i uzaludnosti individualnog zalaganja za opće dobro. Priča o nama, drugima i prostoru između. Film sa sretnim završetkom s preokretom.

Vitić pleše obuhvaća razdoblje od petnaestak godina te kroz arhivske snimke i svjedočanstva bivših i sadašnjih stanara Vitićeva nebodera, arhitekata, aktivista i ostalih involviranih aktera pokušava uspostaviti svijest o infrastrukturi u službi zajednice. Uz afirmativne prakse stanovanja i kohezijsku funkciju arhitekture, u središtu zanimanja filma je Vitićev neboder, izgrađen krajem 1950-ih u Zagrebu, kao primjer implementacije modernističke arhitekture u urbani krajolik. Zgrada je to na kojoj su se reflektirali svi presudni društveni momenti i razmimoilaženja. Vrijedan i dugo godina zanemarivan spomenik kulture, Vitićev neboder je ujedno pokazatelj sustavnog nemara prema socijalističkom nasljeđu ali i paradoksa bivšeg sustava. Normalizacija klijentelizma i korupcije, nedostatni stambeni kapaciteti u Zagrebu, sustavna nebriga za javne prostore i izostanak urbanog planiranja teme su koje se prelamaju kroz Bakalov film s neboderom kao glavnim protagonistom.

Film je nastao u produkciji Multimedijalne umjetničke organizacije Bacači sjenki, u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba te Potprograma MEDIA u sklopu programa Kreativna Europa.

 

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
07 svibanj
Datum: 07.5.2023.
Vrijeme: 21:00 - 22:30
Repriza:

6. svibnja 2023. u 21:00

7. svibnja 2023. u 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5