Jednom kad se prašina slegne

  • Once the Dust Settles /
  • režija: John Appel /
  • Nizozemska /
  • 2019. /
  • 85'
jezik: arapski, talijanski, ukrajinski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Jednom kad se prašina slegne

Amatrice u Italiji, Černobil i Alep: tri su grada koja su pretrpila različite katastrofe, bilo prirodne bilo one ljudske, i čije su se vizure time nepovratno promijenile. Amatrice je pogodio potres, Černobil je bio poprište nuklearne katastrofe, a Alep u Siriji opustošio je rat. Film kreće u trenutku kada spomenuta mjesta više ne pune rubrike vijesti, „jednom kad se prašina slegnula“ i kada ih počinju obilaziti znatiželjni turisti. U središtu Appelova hrabrog dokumentarca priče su ljudi koji nakon užasa pokušavaju ponovno izgraditi svoje živote. Žena u Alepu, turistički vodič, koja je prije rata posjetiteljima pričala o bogatoj povijesti i arheologiji Sirije, sada obilaske vrši po ratom devastiranom gradu. Tu je i čovjek koji je nekoć radio u nuklearnoj elektrani u Černobilu, a sada vodi turiste po ulicama grada koji se pretvara u sve popularniju turističku atrakciju. Tamo, baš kao i u Amatriceu i Alepu, vrijeme prije katastrofe polako pada u zaborav.

Festivali i nagrade:

IDFA 2019 / ZAGREBDOX 2020 / NEDERLANDS FILM FESTIVAL / MAKEDOX / THESSALONIKI DOCUMENTARY FESTIVAL / KHARKIV MEET DOCS / PELOPONNISOS IDFF

Recenzije:

Kako se govornici otvaraju pred kamerom, razgovori postaju emocionalniji i pomažu im da krenu dalje, budući da svi traže određenu stabilnost u životu… Oni dijele važne perspektive i gledaju prema budućnosti; ali pritom pokušavaju poštovati prošlost kako ona ne bi bila zaboravljena. Takva putanja, kako vidimo, je ono što nas osnažuje.

Appelov dokumentarac dotiče se mnogih aspekata turizma u gradovima koje su snašle katastrofe. Ogoljuje naše duboke želje koje nas vuku prema scenama uništenja, pritom razotkrivajući naše bezdušno i nedostojanstveno ponašanje. No, najvažnije od svega, navodi nas da se iskreno zapitamo nakon takve destrukcije: Što nam ostaje jednom kad se prašina slegne? Kako možemo napredovati ako smo ostavljeni u ruševinama? I što si govorimo kada naša domovina postane tek ‘sjećanje’? Sevara Pan, Modern Times Review

 

 

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
02 travanj
Datum: 02.4.2021.
Vrijeme: 21:30 - 23:00
Repriza:

3. travnja 2021. u 19:00

4. travnja 2021. u 17:00

17. travnja 2021. u 17:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5