Pomoć! Dolaze (li) turisti?

03.07.2020 (19:00))">

Za početak programa posvećenog licu i naličju turizma prikazujemo kratkiš Mezostajun Ivana Ramljaka i dugometražni doks Kameni govornici Igora Drljače.

Natrag

Pomoć! Dolaze (li) turisti?

Mezostajun + Kameni govornici

MEZOSTAJUN

Ivan Ramljak, Hrvatska, 2018., 20'

jezik: hrvatski, titl: engleski


Mezostajun je eksperimentalno-dokumentarni film koji istražuje razlike između ljetne i zimske svakodnevice u tipičnom turističkom gradu na Jadranu.

 

Snimljen na 16-milimetarskoj vrpci u Korčuli, film istražuje sezonalnost hrvatskog turizma i prostorno-vremenske odnose u mediteranskom gradu u kojem se, ovisno o dobu godine, uvelike mijenja i uloga javnih prostora.

 

Uvodnu riječ prije projekcije filma održat će redatelj Ivan Ramljak.

 

 

Festivali i priznanja:

DANI HRVATSKOG FILMA / DOK LEIPZIG / FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT / FILMS LIKE NO OTHERS / BETINA FF – posebno priznanje / I MILLE OCCHI, Trst

 

Recenzije:

Malo koji film tako upečatljivo podsjeća na sezonalnost života na Jadranu i kontrast između kratke i lažne sezonske živosti te depresivne, duge i gluhe posezone. Jurica Pavičić, Jutarnji list

 

 

****

 

KAMENI GOVORNICI

Igor Drljača, Bosna i Hercegovina/Kanada, 2018., 92'

jezik: bosanski, srpski, hrvatski, engleski, titl: engleski


Bosna i Hercegovina još uvijek osjeća posljedice rata, gospodarstvo se sporo oporavlja, a zemlja je i dalje podijeljena po etničkoj i vjerskoj liniji. U potrazi za rješenjem svojih problema mnogi gradovi pretvorili su se u jedinstvena turistička odredišta u kojima se isprepliću povijest, religija, politika i folklor.


Kameni govornici predstavljaju suptilno i slojevito dokumentarno putovanje koje nas vodi u posjet nekima od tih mjesta: u Međugorje i Tuzlu, na 'piramide' u Visoko te u Kusturičin Andrićgrad. Film pokazuje kako te turističke znamenitosti nemaju samo komercijalnu svrhu, već se njima promiču i uspostavljaju ideološki oblikovane priče. Otkrivamo na koji se način, ovisno o perspektivi, formiraju 'drugačiji' narativi o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedne zemlje.

 

 

Festivali:

BERLINALE / TORONTO FF / ZAGREBDOX / MEDITERAN FF

 

Recenzije:

'Kameni govornici' podjednako su upozoravajuća priča koliko i propitivanje društvenog identiteta i napretka. Film nas podsjeća da društvo ne može u potpunosti napredovati bez razumijevanja prošlosti. Courtney Small, Cinema Axis

Natrag

Nema nadolazećih događanja.

Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.