Pomoć! Dolaze (li) turisti?

03.07.2020 (21:00))">

Alex Pitstra, Niz/Njem/Šved/Švic/Tun, 2016., 93'

Nekoć je tunisko ljetovalište Sousse bilo meka europskih turistkinja u potrazi za prolaznom avanturom s lokalnim galebovima. Plod jedne od tih veza bio je i autor ovog duhovitog doksa o turizmu, identitetu i kulturnim razlikama. 

Natrag

Pomoć! Dolaze (li) turisti?

Bezness as Usual

Alex Pitstra, Niz/Njem/Šved/Švic/Tun, 2016., 93'

U osamdesetima tunisko ljetovalište Sousse bilo je ultimativna meka europskih turistkinja u potrazi za prolaznom avanturom s lokalnim galebovima. Plod jedne od tih kratkih veza bio je i autor ovog prokleto duhovitog filma Nizozemac Alex Pitstra, rođen kao Karim Alexander Ben Hassen.

 

Alex se vraća u Sousse kako bi upoznao oca i pokušao izgraditi odnos sa svojom proširenom obitelji koja ga tretira kao bogatog zapadnjaka spremnog da odriješi kesu. Obiteljskom stolu pridružuje se i njegova feministička polusestra koja živi u Baselu, gdje radi kao neurokirurginja. No Sousse više nije onakav kakav je nekad bio. Revolucija jasmina ispraznila je njegove hotele i pretvorila ih u aveti. Kako bi prevladao krizu identiteta Alex se mora suočiti s kulturnim razlikama i pomiriti s vlastitim korijenima.

 

jezik: nizozemski, arapski, engleski; titl: hrvatski

 

 

 

Festivali i priznanja:

LOCARNO FF / TORONTO IFF / DUBAI IFF / ZURICH FF / SUBVERSIVE FF – nagrada Wild Dreamer za najbolji dokumentarac


Recenzije:

Mohsen voli žene i dobru poslovnu priliku, no njegova djeca misle da je vrijeme da njihov otac smisli novi bezness plan. 'Bezness as Usual' je zanimljiv, iznimno zabavan i intiman portret suvremene muslimanske obitelji u kojem dolazi do sukoba između tradicionalnog i modernog svjetonazora. Pat Mullen, POV magazine

Natrag

Nema nadolazećih događanja.

Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.