Ususret Osmom martu u društvu strašnih žena

Ususret Osmom martu u društvu strašnih žena

Ususret Danu žena, 8. ožujka, u suradnji s Restart Labelom poštujemo vlastitu tradiciju i donosimo snažni ženski program biografskih dokumentaraca posvećenih pionirskim umjetnicama i aktivistkinjama koje su obilježile kulturne živote svojih epoha i kojima je zajednički bio poriv ka kršenju tabua i prkošenju tuđim očekivanjima. Gledamo filmove o slavnoj američkoj književnici Sylviji Plath, Man Rayjevoj muzi i neustrašivoj fotografkinji Lee Miller i jednoj od najznačajnijih američkih feminističkih teoretičarka i aktivistkinja bell hooks.

Prvi na programu film je Terese Griffiths koji nas vodi u “neobično sparno ljeto” 1953. i kroz rekonstrukcije, neobjavljene fotografije i pisma razotkriva priču u pozadini antologijskog romana Sylvije Plath koji je u doba kada su se žene borile za svoja prava zapanjio svojim iskrenim odnosnom prema rodnoj politici 1950-ih, seksualnom identitetu i mentalnom zdravlju. Uz naraciju glumice i redateljice Maggie Gyllenhaal, Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom donosi dirljiv portret nadarene umjetnice.

Nakon projekcije u petak 4. ožujka slijedi razgovor u kojem sudjeluju sveučilišna profesorica, književna i kulturna teoretičarka Maša Grdešić i jedna od urednica portala Muf i Krilo Lana Pukanić. Film je na programu i u subotu 5. ožujka u 19 sati.

U subotu prikazujemo i BBC-ov dokumentarac Uhvatiti Lee Miller o fascinantnom životu i djelu neuhvatljive umjetnice Lee Miller koja je imala pregršt talenata. Karijeru je započela ispred kamere, kao model, a nastavila iza kamere, stvarajući portrete u duhu nadrealizma i surađujući s Man Rayjem, s kojim je izumila tehniku solarizacije. Bila je jedina ratna reporterka u Europi za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a njezina fotografija u kadi Hitlerova stana, koju je 1945. snimio suradnik David Scherman, jedna je od ikoničkih slika toga doba.

nedjelju 6. ožujka očekuje nas projekcija filma u suradnji s Centrom za ženske studije i popratni razgovor o jednoj od najznačajnijih američkih feminističih teoretičarka i aktivistkinja, bell hooks. Dokumentarni diptih u režiji Suta Jhallyja bell hooks: Kulturna kritika i transformacija dekonstruira stereotipove rase, spola i klase na primjerima iz popularne kulture i medija uz pomoć uvjerljive argumentacije same kritičarke. O njezinom značaju nakon projekcije razgovarat će novinarka Snježana Pavić, kustosica Leila Topić, filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC Dina Pokrajac i redatelj Viktor Zahtila.

Ulaznice za sve filmove možete kupiti na pojedinim stranicama filmova (putem PayPala) ili rezervirati mailom. Sukladno novim epidemiološkim mjerama za ulazak u kino-dvoranu više nije potrebna COVID-potvrda, ali ostaje obveza nošenja zaštitnih maski.