Tjedan uz Borisa Poljaka, Luisa Buñuela i Kuću na Kraljevcu

Tjedan uz Borisa Poljaka, Luisa Buñuela i Kuću na Kraljevcu

Novi mjesec započinjemo s novim izdanjem programa Hall of Fame posvećeno Luisu Buñuelu, Upoznaj autora s Borisom Poljakom uz projekciju njegove tetralogije, novitete Kuća na Kraljevcu iz Factumove produkcije i berlinsku Kli(n)ku Susanne Regine Meures. Na repertoaru su i dodatni termini projekcije za Istražitelja, te nagrađivane filmove Apolonia, Apolonia i Sedam zima u Teheranu.

Povodom 40. obljetnice smrti španjolskog nadrealista Luisa Buñuela na novom Hall of Fameu u četvrtak 2. studenog u 19 sati donosimo jedno od njegovih najkontroverznijih djela, pseudodokumentarac o siromašnoj regiji Las Hurdes. Nadrealistični dokumentaristički portret zabačene španjolske regije Zemlja bez kruha je zapravo rodočelnik žanra etnofikcije i jedan od prvih primjera parodiranja dokumentarizma.

Nakon toga prikazujemo i film Salvadora Simóa dostojan majstora nadrealizma, Buñuel u labirintu kornjača. Ta priča, čudnija od fikcije, donosi istinitu priču o nastanku prikazanog Buñuelovog kratkog filma. Uslijedit će i razgovor u kojem sudjeluju filmolog Marijan Krivak (uživo) i redatelj filma Buñuel u labirintu kornjača Salvador Simó (online) a koji moderira filmski kritičar Silvestar Mileta.

U petak 3. studenog u 18 sati upoznajemo višestruko nagrađivanog redatelja i snimatelja Borisa Poljaka čiji su eksperimentalno-dokumentarni filmovi zanimljiv spoj voajerizma, spontane igre i pažljivog čina promatranja. U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Pentić saznat ćemo više o njegovom kreativnom procesu i redateljskim, odnosno snimateljskim pozicijama.

Razgovor će popratiti projekcija njegove tetralogije, nagrađivani i čuveni eksperimentalno-opservacijski filmovi Splitski akvarel, Oni samo dolaze i odlaze, Autofokus i Horror Vacui. Ulaz na razgovor je besplatan, a za filmski program u 19 sati potrebno je uzeti ulaznicu.

Novitet na programu čini novi film simpatičnog Pere Kvesića koji prati sudbine stanovnika poznate zagrebačke kuće na Kraljevcu broj 35. Ona je mnogima bila dom u nekom razdoblju života, među kojima se ističu pojedinci iz područja umjetnosti i društvenih djelatnosti, te su u njoj stvarane vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba itd. Priča je to o jednom minulom, ali i današnjem vremenu. Dokumentarac je na programu u subotu 4. i nedjelju 5. studenog u 17 sati.

Iste dane, ali u 19 sati, gledamo film o četrnaestogodišnjoj influenserici iz predgrađa Berlina, Kli(n)ka. Poznatu Leonie salijeću milijuni pratitelja, te tvrtke koje u njoj vide brand ambasadoricu, ali to sve dolazi uz izniman pritisak koji nikakva slava ne može nadoknaditi. Film plovi vodama sustava društvenih mreža gdje se stvarnost rastapa u ništavilo koje održavaju na životu samo lajkovi i emotikoni.

Na kino-repertoaru također su i dodatne projekcije Istražitelja, filma u kojem nas Vladimir Dzuro, jedini češki istražitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, vodi u metaforični ali vrlo realistični obilazak mjesta i svjedoka njegovih istraga (petak 3. 11., 21 sat), u IDFA-i nagrađeni film Apolonia, Apolonia u kojem Lea Glob trinaest godina prati razvoj jedne umjetnice, njezine borbe za priznanjem, ali i sazrijevanje te mijeni u odnosu prema tijelu i stvaralaštu (subota 4. 11., 21 sat); te Sedam zima u Teheranu, priču o teheranskoj studentici koja se u neumoljivom pravosudnom sustavu pokušava izboriti za život.