Prvomajski program filmova o pitanjima (moderne) radničke klase

Prvomajski program filmova o pitanjima (moderne) radničke klase

Za ovaj smo vikend u slavu Međunarodnog praznika rada, popularno, Prvog maja, pripremili niz filmova koji na različite načine problematiziraju ili reimaginiraju pitanje radništva i moderne radničke klase u kontekstu neoliberalnog kapitalizma koji globalno živimo. U subotu 1. svibnja nedjelju 2. svibnja prikazujemo tri intrigantna dokumentarca o različitim aspektima ove globalne problematike uz posebne projekcije dokumentarca Frederika Gerttena o globalnoj krizi stanovanja, Izbačeni.

U doba sve opakijeg populizma njemački dokumentarist Marcus Vetter uspijeva dobiti ekskluzivan zakulisni pristup Svjetskom ekonomskom forumu, prateći  kontroverznog utemeljitelja samog foruma Klausa Schwaba. Na Forumu okupljaju se i veći i manji igrači na svjetskoj sceni, od konzervativnog predsjednika Brazila, Jaira Bolsonara, do mlade aktivistkinje iz Švedske, Grete Thunberg, uz predstavnike multinacionalnih kompanija notornih po svom negativnom utjecaju na okoliš, ali i organizacija za očuvanje okoliša, a Vetter ih budno prati uz zdravu dozu (ironijskog) odmaka. Ovaj dokutriler, kakvim ga nazivaju u sloganu, istovremeno iznimno zamršen ali i direktan u pokušaju da odgonetne koliko je moguće ići protiv mainstreama.

Tunel redateljskog dvojca Nina Orjonikidžea i Vana Arsenišvilija vodi nas u idilično planinsko selo u Gruziji koje se nalazi na putu brze željezničke pruge između Kine i Europe. Zbog toga su njezini stanovnici u strahu, gledajući tlo kako se lomi i urušava i ulazeći u sukobe s kineskim radnicima. Dokumentarac je prikazan na festivalima diljem svijeta, a glavnu nagradu je odnio na filmskom festivalu u Trentu zbog jedinstvenog načina na koji “govori o aktualnom periodu geopolitičkih tenzija, ugroženih identiteta i globaliziranom svijetu rada i kapitala”, kako stoji u obrazloženju žirija.

Treći film u programu, Demonska juha talijanskog redatelja Davida Ferrarija je “misaona i vizualna impresivna lamentacija nad varljivim sjajem progresa”, riječima Boyda van Hoeija za The Hollywood Reporter. Ferrario kombinira isječke industrijskih dokumentaraca iz arhiva L’Archivio Nazionale Cinema d’Impresa u Ivrei s tekstovima poznatih književnika, od Buzzatija i Calvina do Pasolinija, ne bi li ispričao priču o utopiji industrijskog i tehnološkog napretka koja je prije sto godina bila futuristička utopija.