Premijera Beskrajnog sjećanja uz čileanski ciklus Filmom protiv zaborava

Premijera Beskrajnog sjećanja uz čileanski ciklus Filmom protiv zaborava

Beskrajno sjećanje Maite Alberdi film je koji nam konačno stiže u distribuciju uz vrhunska priznanja, među kojima je nagrada žirija koju je dobio na prošlogodišnjem Sundanceu, na kojem je imao svjetsku premijeru, te nagrada publike povodom europske premijere u Berlinu, dok se trenutno natječe za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarca. Njegova hrvatska kinopremijera očekuje nas u četvrtak 15. veljače u 19 sati.

Pratimo dirljivu priču o ljubavi nasuprot izazovima Alzheimerove bolesti: slavni novinar i kroničar zločina Pinochetova režima Augusto Góngora oboljeva od bolesti 2014., kada se za njega intenzivno počinje brinuti njegova partnerica, glumica i bivša ministrica kulture Paulina Urrutia. Njihov dugotrajni i čvrsti ljubavni odnos vidljiv je u sitnim gestama i pogledima i uspijeva se ne predati pred strahovima i otuđenjem kao neminovnom posljedicom nezaustavljive bolesti. Uz premijernu projekciju, objavljeni su i termini projekcija do kraja mjeseca.

Povodom distribucije čileanskog pretendenta za Oscara otvaramo novi ciklus Čile – Filmom protiv zaborava u kojem se prisjećamo drugih zapaženih dokumentarnih ali i igranih ostvarenja koja se bave turbulentnom poviješću i političkim zbivanjima u Čileu, te mehanizmima individualnog i kolektivnog sjećanja. Ciklus istražuje zašto zaboravljamo ili potiskujemo određena sjećanja i kakav učinak borba za sjećanje ima kako na čovjeka tako i na cijelu državu. U petak 16. veljače u 20:30 gledamo magičnu Nostalgiju za svjetlom iz 2010., dobitnika Europske filmske nagrade u dokumentarnoj kategoriji, koju potpisuje nagrađivani dokumentarist Patricio Guzmán. Riječ je o “inteligentnom, intenzivnom i bolnom političkom djelu”, kako piše Peter Bradshaw, u kojem jedni tragaju za zvijezdama, a drugi za ostacima svojih voljenih.

U subotu u 21 sat, na programu je zapažen debi vjerojatno najvećeg čileanskog redatelja svih vremena Raúla Ruiza Tri tužna tigra, noćna i alkoholom natopljena odiseja kroz podzemlje Santiaga 1960-ih koja je svojedobno osvojila Zlatnog leoparda u Locarnu. Pod vidnim utjecajem francuskog novog vala i Cassavetesa, pratimo više protagonista koji se pokušavaju izboriti za život u radničkom miljeu. Riječ je o jednom od nekolicine filmova koje je Ruiz snimio u rodnoj zemlji prije nego što je zbog vojnog udara 1973. morao emigrirati u Francusku.

U ovom tjednu, u nedjelju u 20:30 u sklopu ciklusa još gledamo esejistički film ceste Karin Cuyul, Priča o mojem imenu. Film nagrađen posebnim priznanjem na prestižnom festivalu u Rotterdamu razvija narativ o mladoj ženi koju je Pinochetova tajna policija ispitivala i mučila na javnoj televiziji pri samom kraju četvrtstoljetnog političkog terora i njezinoj imenjakinji, redateljici koja se daje u potragu za vlastitom prošlosti.

Ovo Valentinovo odlučili smo obilježiti posebnom projekcijom popularnog, zabavnog i upečatljivog dokumentarca o hrvatsko-romskom paru koji se u očekivanju bračnog i obiteljskog života moraju nositi s izazovima društvenih očekivanja i životnih putanja u različitim kulturama. Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi na programu je u srijedu 14. veljače u 18 sati.