Ponoćna obitelj i Zdravstvo na rubu

Ponoćna obitelj i Zdravstvo na rubu

petak, 27. studenoga u 19 h program Dokukina KIC donosi kinopremijeru dokumentarca Ponoćna obitelj  američkog redatelja Lukea Lorentzena, recentnog velikog festivalskog hita koji je dosad osvojio više od 35 nagrada, uključujući i Posebnu nagradu žirija za kameru u kategoriji američkog dokumentarnog filma prestižnog Sundancea.

Mexico City na svojih 9 milijuna stanovnika ima samo 45 ambulantnih kola koje pokriva javno zdravstvo. Ostale potrebe pokrivaju privatni (polu)ilegalci koji se nesmiljeno bore za svakog pacijenta. Jedna od njih je i obitelj Ochoa, kojoj je kaos na ulicama ovog megalopolisa prilika za stjecanje kakve takve zarade. Prateći obitelj koja pokušava preživjeti na ruševinama devastiranog zdravstvenog sustava, Ponoćna obitelj istražuje goruća pitanja privatizacije zdravstvene zaštite, nebrigu vladajuće kaste i kompleksnost osobne odgovornosti.

Nakon kinopremijere filma u petak, 27. studenoga u 19 h održat će se razgovor u kojem sudjeluju novinarka Nataša Škaričić koja godinama prati zdravstvo te priprema doktorat iz medicinske etike i doc. dr. sc. Aleksandar Džakula (liječnik specijalist zdravstvene zaštite i socijalne medicine i predavač na Školi Narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskom fakultetu u Zagrebu), a moderira ga aktivistkinja Ana Vračar (BRID). Nakon projekcija u Dokukinu, film kreću na kino-turneju diljem Hrvatske, a listu lokacija i termina možete pronaći ovdje.

Osim Ponoćne obitelji, program Zdravstvo na rubu ovoga vikenda u Dokukino donosi i Doktorice, pem v’ grobeka, tragikomični doks u kojemu redateljica prati majku liječnicu u maloj ordinaciji u Zagorju, bilježeći njezinu borbu sa svojeglavim pacijentima i raspadajućim zdravstvenim sustavom, te film Prljavi rat protiv NHS-a, angažirani doks poznatog filmaša i istraživačkog novinara Johna Pilgera koji nas vodi kroz povijest ideoloških napada na britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).