Iranski filmski ciklus uz razgovor o položaju žena

Iranski filmski ciklus uz razgovor o položaju žena

Ciklus iranskih suvremenih dokumentaraca nastavlja se uz razgovor o sve težem položaju žena u Iranu, nadrealno putovanje na tragu Montyja Pythona, pogled u život zatvorenih zajednica djevojaka i žena, kao i ljubavnu priču na relaciji između Zapada i Istoka.

Kino-vikend započinje u petak3. veljače u 20 h razgovorom s poduzetnicom Samane Fatemeh Riehani i umjetnicom Selmom Banich o problematici položaja žena u teokratskom Iranu i aktualnim prosvjedima u kojima su se žene istaknule kao predvodnice. Razgovor moderira novinarka Ivana Perić, a kao uvertiru gledamo kratki video-esej Nazarbazi (Igra pogleda) redateljice Maryam Tafakory o zabrani prikaza dodira muškarca i žene u iranskom filmu i srednjometražni San o svili redateljice Nahid Rezai snimljen točno prije 20 godina (a 20 godina nakon Iranske revolucije) u kojem teheranske srednjoškolke dijele svoje vizije budućnosti.

Subota 4. veljače donosi prvijenac mlade redateljice Narges Kalhor koja je emigrirala u Njemačku. U ime Šeherezade ili prvi pivski vrt u Teheranu vodi nas na nadrealno putovanje u živote nekolicine mladih imigranta i pritom se kroz niz apsurdnih, pythonovskih skečeva razračunava s baucima multikulturalizma, identiteta i drugosti. Je li u pitanju film o slavnoj Šeherezadi, ili o otvaranju prvog pivskog vrta u Teheranu, ili o redateljici koja pokušava snimiti svoj dugometražni prvijenac? Kalhor pokazuje da biti izgubljen u prijevodu ponekad nije loša stvar već naprotiv može dovesti do stvaranja novih značenja.

Nakon Šeherezade prilika je pogledati nagrađivani osobni esej redateljice Firouzeh Khosrovani o odnosu svojih naoko nespojivih roditelja koji se razvijao na relaciji između bogate Švicarske i revolucionarnog Irana 1960-ih godina. Obiteljska rendgenska slika prikazuje dogovoreni brak pobožne muslimanke i sekularnog muškarca filigranski spajajući obiteljske fotografije te rekonstruirane i zamišljene dijaloge u službu priče.

Iranski ciklus zaokružit će vrlo uspješni i višestruko nagrađivani diptih nagrađivanog dokumentarista Mehrdada OskoueijaSnovi bez zvijezda, film koji je osvojio nagradu na Berlinaleu 2016. godine, pruža intimni pogled u iranski popravni dom gdje umjesto hladnokrvnih kriminalaca upoznajemo djevojke koje se zajedno smiju, pjevaju i plaču. I to čini, riječima Scotta Tobiasa za Variety, “uz konceptualnu čvrstoću i emocionalnu izravnost”. Na programu je u nedjelju 5. veljače u 19 sati.

U 21 sat istog dana donosimo na prestižnoj IDFA-i nagrađene Sjene bez sunca čiji je fokus postavljen na tri djevojke koje su ubile oca, muža ili drugog muškog člana obitelji. Oskouei je s njima izgradio nevjerojatan odnos promatrajući njihovu prijateljsku interakciju i otvorene razgovore u kojima jedna drugoj povjeravaju posljedice i razloge svojih djela. Vremenom postaje sve jasnije da njihova zatvorena ženska zajednica pruža i svojevrsno utočište u bijegu od agresivnog društva kojim dominiraju muškarci.