Hall of Fame uz posvetu eksperimentalnom vizionaru Bruceu Baillieu

Hall of Fame uz posvetu eksperimentalnom vizionaru Bruceu Baillieu

Prvo ovogodišnje izdanje programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma donosi hommage eksperimentalnom dokumentaristu i underground pjesniku Bruceu Baillieu (1931-2020) u srijedu 28. travnja u 19 sati.

Baillie je bio pionir američkog eksperimentalnog filma i hipijevske kontrakulture, osnivač filmske zadruge Canyon Cinema i jedna od ključnih figura avangarde koja se formirala u San Franciscu 1960-ih, a inspirirao je brojne slavne filmaše od Georgea Lucasa do Apichatponga Weerasethakula koji gledanje njegovih filmova smatra „religijskim iskustvom“. Baillie je poznat po vizionarskim i lirskim pejzažnim filmovima koji istražuju „velike američke teme” a njegovo karakteristično filmsko sredstvo je jedan, jednostavni švenk snimljen 16 mm kamerom.

Jonas Mekas usporedio je njegove filmove s budističkim koanima, dok filmski kritičar P. Adams Sitney piše da su Bailliejeve filmske poeme fuzija zen, taoističkih i konfucijanskih tradicija, no na njegov opus jednako su utjecali i Bach, Brakhage, Cage, cummings te Cervantes. Za ovog neumornog vizionara film je prije svega dokument svijesti i spiritualno putovanje kroz prostrane krajolike američkog zapada ali i kroz sjećanja, snove, djetinjstvo i prijateljstva. Kao što je rekao Mekas, ne znamo uvijek gdje se nalazi ali uvijek je na putu i pritom isprepliće mistično i svakodnevno, kozmičko i intimno, mitologiju i autobiografiju.

U sklopu programa prikazujemo pet autorovih filmova On Sundays (1961), Mass for the Dakota Sioux (1964), Castro Street (1966), All My Life (1966) i Quick Billy (1971.). Uvodnu riječ održat će filmologinja Petra Belc. Više o samim filmovima možete čitati ovdje.