Hall of Fame uz kultni filmski esej o rasi i neredu

Hall of Fame uz kultni filmski esej o rasi i neredu

Program Filmskih pobuna zaokružuje se u petak 18. veljače na novom izdanju Hall of Fame – Vodič kroz povijest dokumentarnog filma na kojem ćemo gledati eksperimentalni filmski esej iz 1986. godine, Pjesme iz Handswortha. Radi se o filmu snimljenom tijekom pobune u Handsworthu, četvrti u Birminghamu s brojnom afro-karipskom zajednicom, koji se dotiče važnih pitanja rase, rasizma i policijskog nasilja. Film je nastao u produkciji Black Audio Film Collectivea i nosi specifičan pečat vidljiv i u ranijim ostvarenjima: susrećemo se s višeslojnom naracijom, vizualnom eksperimentalnosti i zvučnim mozaikom koji nadopunjuju materijali iz filmskih žurnala. U svome radu kolektiv objedinjuje crnačku kulturu, umjetničku avangardu i političnost.

Umjesto sveznajućeg autora i autorskog voice-overa koji vodi kroz događaje, gledatelji moraju sami interpretirati događaje uz pomoć izloženih dokaza – svjedočanstava ljudi zahvaćenih u neredima. Bez pojednostavljene didakcije, tvori se kompleksan palimpsest od arhivskih materijala, empatičnog soundtracka koji sjajno odražava tadašnji post-punk zeitgeist te njegovo pretapanje bijele i crnačke kulture. Uvodnu riječ u hvaljeni dokumentarac održat će filozof i politički komentator Karlo Jurak.

Subota 19. veljače donosi film jednog od najkontroverznijih i najtraženijih kazališnih redatelja današnjice, Švicarca Mila Raua, koji gostuje na Filozofskom teatru u nedjelju. Novo evanđelje za novo doba daje Bibliju prilagođenu današnjim uvjetima, uz Isusa crne kože, imigrante u robovlasničkom sustavu na jugu Italije i borbu za njihova prava. Što bi Isus propovijedao dvije tisuće godina nakon svoje smrti? Nakon Rauovog filma slijedi Vitalij Manski i njegov Gorbačov. Raj. Postsovjetska stvarnost analizira se u odnosu prema političkim događajima prošlosti i to kroz perspektivu jednog čovjeka koji je promijenio tijek povijesti, posljednjeg predsjednika SSSR-a, Gorbačova. Na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA osvojio je nagradu za najbolju režiju, a u Dokukinu igra u 21 sat.

nedjelju 20. veljače prikazujemo višestruko nagrađivani film Skok i dramatično svjedočanstvo litavskog mornara koji je usred hladnog rata ’70-ih godina skočio preko oceana – i ravno u središte političke i medijski eksponirane afere. Redateljica Giedrė Žickytė u razgovoru sa Simasom Kudirkom pokušava istražiti kompleksnu društvenu scenu iz recentne povijesti, čiji se odjeci osjete i danas. Za kraj programa donosimo iznimno ostvarenje Marije Stojnić o svijetu radiofonije na jednoj od najstarijih radio-postaja u Europi, Radio Beograd. Govori da bih te video daleko je od konvencionalnih dokumentaraca – poetična priča oblikuje se šumovima, zalutalim glasovima i tišinom, vodeći nas na putovanje radijskim frekvencijama.

Ulaznice za sve filmove možete kupiti na pojedinim stranicama filmova (putem PayPala) ili rezervirati mailom. O epidemiološkim mjerama koje su na snazi, kao i potrebnim potvrdama za ulazak u kino čitajte ovdje.