Gruzijski tjedan i posebno gostovanje Danka Volarića

Gruzijski tjedan i posebno gostovanje Danka Volarića

U novom toplom tjednu lipnja odlazimo u Gruziju, malenu državu uz Crno more, između velike Turske i još veće Rusije. Pozabavit ćemo se zanimljivim pričama koje režiraju žene o gruzijskim zvijezdama šahisticama, svakodnevnom životu Tbilisija iz perspektive jedne anketarke, te trgovanju prirodom na obalama mora.

Posebnu doku-poslasticu donosimo u petak 17. lipnja, uz autorsku večer posvećenu Danku Volariću, televizijskom redatelju nezamjenjivog, istančanog smisla za humor, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Ivan Šibl. Iako je najpoznatiji kao redatelj HRT-ovih kultnih kvizova, njegovi sjajni dokumentarni filmovi manje su poznati javnosti, ali u svijetu dokumentaristike vrlo cijenjeni zbog osvježavajuće ležernosti, upoznatosti s materijom i zamamne ironije.

Prikazujemo dva uspjela i nagrađivana filma koji godinama nisu izgubili na relevantnosti: humoristični Život na svježem zraku o mjestu u Slavoniji i općem raspoloženju lokalnog stanovništa nakon rata i Mimara Revisited o zagrebačkoj društveno-političkoj kremi u slučaju “zagrebačkog Louvrea”. Nakon projekcije slijedi razgovor sa samim redateljem, producentom i redateljem Nenadom Puhovskim i snimateljem Silvestrom Kolbasomuz moderiranje filmskog kritičara Hrvoja Pukšeca.

U subotu 18. i nedjelju 19. lipnja na programu je gruzijski dokumentarac Tatije Skhirtladze i Anne Khazaradze koji Damin gambit prepoznaje među legendarnim gruzijskim šahisticama koje su pokorile svjetsku šahovsku scenu u vrijeme Hladnog rata. U slavu kraljici daje uvid u isprepletene živote žena u godinama, negdašnjih suparnica, koje za isti stol nisu sjele više od 25 godina, a sada promišljaju moć sjećanja i dijeljene povijesti.

U subotu donosimo u suradnji s KineDokom film Keti Machavariani o bivšoj učiteljici koja za život zarađuje kao anketarka za sociološke studije, Sunny. U njezinom društvu krećemo se ulicama glavnog gruzijskog grada, upoznajemo građane, ulazimo u njihove kuće i slušamo njihova nadanja za budućnost. Vremenom i ona preuzima ulogu ispitanice, te govori o svojim snovima.

Posljednja projekcija u nedjelju također je rezultat suradnje s KineDokom – nagrađivani dokumentarni film Kroćenje vrta Salomé Jashi prati nadrealan slučaj raskapanja jednog starog stabla s gruzijske obale i preseljenje u privatni vrt gruzijskog moćnika. Postavlja se pitanje potreba i vrijednosti, uz osvrt na problem prisilne migracije, u svijetu u kojem prirodna bogatstva postaju kapitalom privatnog vlasnika.