Filmski program za Dane srpske kulture

Filmski program za Dane srpske kulture

Ovog vikenda ugošćujemo Dane srpske kulture uz program posvećen novom srpskom dokumentarnom filmu čiji autori elaboriraju politiku kao filmsko mišljenje te pokazuju kako filmski prikazati i snimiti proces osvješćivanja. U sklopu programa koji je kurirala voditeljica kina Dina Pokrajac prikazat će se četiri recentna, vrlo posebna i različita filma: Duga resa, Rampart, Koreni i Pejzaži otpora uz gostovanje beogradskog kolektiva Škart.

U subotu 19. studenog u 19 sati na programu je dugometražni prvijenac Marka Grbe Singha, Rampart, snimljen na periferiji Beograda, u napuštenom stanu punom noćnih mora i uspomena iz djetinjstva konstruiranima oko kućnih videovrpca iz vremena NATO-ovog bombardiranja Srbije 1999. godine. Film je imao svjetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Locarnu te je osvojio nagradu za najbolji balkanski prvijenac na Dokufestu u Prizrenu.

U 20 sati slijedi dokumentarno-eksperimentalna i neodoljiva Duga resa beogradskog kolektiva Škart o resama i ljudima, ispreplitanju, zaplitanju i rasplitanju; od tepihovih resa preko Duge Rese do Arsena Dedića. Pratimo domaćicu Micu i njezine navlake i oblikovane rese u životnim avanturama zajednice individualaca. Premijeri filma prisustvovat će redatelj i snimatelj Dragan Protić Prota te producent i montažer Vladimir Šojat a kroz razgovor otkrit ćemo kako se Škart podjednako dobro snalazi u aktivističkom, umjetničkom i dizajnerskom području, koristeći različite jezike kako bi nas uvjerili da možemo postojati kao građani.

U nedjelju 20. studenog u 18 sati gledamo Pejzaže otpora Marte Popivode, filmsko putovanje kroz sjećanja antifašistikinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Auschwitzu. Slušajući Sonjinu priču, putujemo kroz predjele njenog revolucionarnog života onako kako oni danas postoje. Uz Sonjinu unuku i koautoricu filma Anu Vujanović pratimo Sonju u njezinim razmišljanjima o vremenu, generacijama i otporu. Film je imao svjetsku premijeru u Rotterdamu nakon čega je odnio niz nagrada, uključujući Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film i Grand Prix na Beldocsu.

Nakon toga slijedi reminiscentni dokumentarac Korijeni Tee Lukač koja je kao dijete tijekom Oluje izbjegla iz Dvora na Uni a ovim minimalistički koncipiranim ali emotivnim filmom vraća se svojim korijenima i svom gradu. Film je sastavljen od niza vinjeta u kojima se različiti putnici voze cestom na rubu prostrane šume i dijele s nama priče o stršljenovim gnijezdima, peticijama protiv nuklearnog otpada, samoći, karnevalskim poslasticama, folklornim običajima, posjetima groblju i putevima kući. Koreni su na Beldocsu osvojili nagradu za najbolju fotografiju.

Dani srpske kulture održavaju se od 7. 11. do 10. 12. 2022. na nizu gradskih lokacija u organizaciji SKD Prosvjeta. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a suorganizatori programa su Restart i Kulturno informativni centar.

Također u utorak 15. studenog, u suradnji s Restartovom Školom dokumentarnog filma, ugošćujemo svestranu umjetnicu i predavačicu Anu Hušman koja će nam uz izbor kratkih filmova približiti svoj radni i kreativni proces. Na programu su četiri filma koji ulaze u prostor dnevne sobe i postepeno grade narative o događajima koji su se u njemu odvili (ili nisu). U petak 18. studenog prikazujemo i vizualno-glazbenu epopeju Ennio o neponovljivom maestru Morriconeu, skladatelju mnogih nezaboravnih filmski skladbi, među kojima je i ona za Dobar, loš, zao.