5. Arteria – tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama

5. Arteria – tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama

Pred nama je još jedno izdanje programa koje organizira Kulturni informativni centar s presjekom aktualnih dokumentaraca koji se bave slavnim umjetnicima: peto izdanje ARTERIA – TJEDAN FILMA O UMJETNICIMA I UMJETNICAMA na našem je repertoaru sljedeći tjedan, od 22. do 26. ožujka, te premijerno donosi devet nagrađivanih filmskih posveta pojedincima iz raznih umjetničkih područja, od glazbenika i glazbenica, književnika, plesača i redateljica, do kontroverznog fotografa i underground poetese. Filmovi će biti popraćeni razgovorima koji će karizmatične figure iskoristiti kao uvertiru u promišljanje šireg stanja u suvremenoj umjetnosti. Selektorica programa je Dina Pokrajac, filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC.

 

Program otvaramo u utorak filmom o Poly Styrene, prvoj britanskoj mulatkinji na čelu jednog uspješnog punk rock benda, a koja je kao frontmenica X-Ray Spex bila izvor nadahnuća za kasnije “riot grrrl” i afro-punk pokrete. Poly Styrene: I Am a Cliché Paula Snga & Celeste Bell donosi dosad neviđene arhivske materijale i raritetne dnevničke zapise, uz razgovore s mnogima koje je glazbenica nadahnula, poput Vivienne Westwood i Thurstona Moorea, a nakon projekcije održat će se razgovor s pjevačicom i frontmenicom Elementala Mirelom Priselac Remi i kustosicom Leilom Topić.

U srijedu gledamo film Marie-Eve de Grave o kompleksnoj i nedovoljno cijenjenoj umjetnosti neuhvatljive slikarice i fotografkinje Dore Maar van titule “Picassove muze”, Dora Maar: Između svjetla i sjene. Njega će predstaviti povjesničarka umjetnosti i voditeljica Ureda za fotografiju dr. sc. Sandra Križić Roban. Nakon Dore Maar, s filmom Solo okrenut ćemo se manje poznatom ali ingenioznom pijanistu iz Argentine koji pokušava nadići svoje demone i stvarati kao pacijent psihijatrijske bolnice, Martínu Perinu. O univerzalnoj priči o opsjednutosti savršenstvom i stvaranjem razgovaraju psihijatar Hrvoje Handl, pijanistica Virna Kljaković te muzikologinja i novinarka Iva Lovrec Štefanović.

Četvrtak donosi priču o dobroćudnom marginalcu koji je bio fanatično uvjeren u svoju neminovnu slavu, glazbeniku koji pjeva u falsetu i svira ukulele, Tiny Timu. Tiny Tim: Kralj na jedan dan hrvatska je manjinska koprodukcija u kojoj ulogu naratora ima Tiny Timov veliki obožavatelj, Weird Al Jankovic, a priču prate prodorne monokromatske animacije našeg Marka Meštrovića. Hrvatski članovi filmske ekipe, među kojima su producent Bojan Kanjera, animator Marko Meštrović i snimatelj Damir Kudin, nakon projekcije će uz moderaciju filmskog kritičara Boška Picule razgovarati o utjecaju ovog kontroverznog autsajdera.

Na sljedećoj projekciji odlazimo u svijet plesa uz utjecajnog koreografa Mercea Cunninghama koji je bio prepoznatljiv po svom spajanju elemenata klasičnog i suvremenog plesa i uvjerenju da se svaki pokret ljudskog tijela može inkorporirati u ples. U filmu Cunningham pojavljuje se i John Cage, u kojem je Cunningham pronašao ne samo srodnu dušu u svom profesionalnom djelovanju već i ljubav svog života. Film će predstaviti performativna umjetnica i autorica Iva Nerina Sibila.

Za petak rezervirajte večeras za nagrađivani filmski esej o slavnom nobelovcu Hermannu Hesseu, autoru psihoanalitičkog dnevnika Stepski vuk i utopističkog romana Igra staklenim perlama. Hermann Hesse: Plamteće ljeto oživljava pjesnika i njegov alter-ego uz odlomke iz romana i britke opservacije književnih erudita, a nakon projekcije slijedi razgovor s piscem i prevoditeljem Borisom Perićem koji će voditi asistentica na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Aida Alagić Bandov. Kasnije gledamo film Helmut Newton: Perverzija i ljepota o velikom majstoru fotografije koji se proslavio istražujući žensko tijelo na jedinstven i dojmljiv način, a pitanje koje se postavlja: je li osnaživao svoje subjekte ili ih tretirao kao seksualne objekte? Kroz niz iskrenih razgovora s mnogim slavnim ženama (Grace Jones, Isabella Rossellini, Anna Wintour i dr.) razmatramo proces i značaj stvaranja provokativnih i subverzivnih slika žena. Film će predstaviti modni kritičar Nenad Korkut.

Budite prirodni: Neispričana priča o Alice Guy-Blaché, na programu u subotu, donosi priču o najslavnijoj ženi za koju niste nikad čuli, prvoj redateljici na svijetu i jednoj od prvih autorica nijemog filma. Pratimo uspon Alice Guy-Blaché od tajnice u Gaumontovu studiju, preko funkcije voditeljice produkcije te slavne 20-godišnje karijere u Francuskoj i SAD-u, gdje je osnovala svoju produkcijsku kuću. Međutim, u jednom trenutku njezina karijera tone u zaborav – sve do pojave ovog filma. Naraciju je preuzela oskarovka Jodie Foster, a uvodnu riječ povjesničar filma Daniel Rafaelić.

Posljednji film na programu posvećen je Lydiji Lunch, ikoni njujorške underground scene kasnih 1970-ih i jednoj od osnivačica No Wavea koja je svoje dugogodišnje djelovanje u muzici i spoken word performansu posvetila je iskonskom pravu svake žene da kaže „jebi se“ glasno kao svaki muškarac. Dokumentarac Beth B Lydia Lunch: Rat nikad nije gotov slavi njezino konfrontacijsko, gnjevno i užareno umjetničko djelovanje, a nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju kulturna antropologinja Sonja Leboš te filmski kritičar i redatelj Viktor Zahtila.

 

Cijena ulaznice za pojedinu projekciju je 20 kuna. Ulaznice možete kupiti na blagajni Dokukina KIC koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije dana. Ulaznice za svaki film mogu se kupiti i na webu ukoliko koristite PayPal ili rezervirati upitom na email adresu info@dokukino.net.