Ženska borba za pravdu u novom ciklusu

Ženska borba za pravdu u novom ciklusu

“Sekzisam je posvuda – ali smo i mi!”, jedan je od slogana koji se javljaju u novom filmu na našem programu, Ženski odgovor, i ujedno prigodan opis novog kino-tjedna posvećenog raznim oblicima borbe za prava žena, djevojki i djevojčica. Uz spomenuti francuski Ženski odgovor, od petka 10. ožujka do nedjelje 12. ožujka gledamo mađarske Dive, islandski Podigni ljestvicu i meksičku Radijsku tišinu.

Ženski odgovor redateljskog dvojca Marie Perennès i Simona Depardona lekcija je iz suvremenog aktivizma, aktualni dokumentarac u kojem pratimo deset ženskih kolektiva koji prosvjeduju protiv silovanja, femicida, zlostavljanja i ostalih rodno motiviranih propusta i zločina na način da javni prostor pune poruke podrškama žrtvama mizoginije.

Film prikazujemo povodom Međunarodnog dana žena u sklopu 9. izdanja Ženijalnih dana u organizaciji Kino mreže, a u partnerstvu s Francuskim institutom u Hrvatskoj u sklopu Mjeseca Frankofonije. Film prikazujemo u petak (19 sati), subotu (21 sat) i nedjelju (19 sati).

U suradnji s KineDokom donosimo projekciju nagrađivanih Diva, film Mátéa Kőrösija o tri dvadesetogodišnjakinje, prijateljice zapele između tinejdžerstva i odraslosti koje obožavaju stereotipne girly stvari. Redatelj ne podilazi stereotipima, upoznaje ih onkraj filtera koje stvaraju i konstruira, riječima Phila Hoada za britanski Guardian, “moćnu studiju o izazovima odrastanja”. Na repertoaru je u petak u 21:15.

U subotu gledamo dokumentarni film Guðjóna Ragnarssona o talentiranoj ekipi djevojčica košarkašica koje do pobjede vodi neobični, na trenutke vulgarni ali, usprkos svemu, pristupačan trener koji im konstantno zadaje nove izazove. Podigni ljestvicu priča je o suprotstavljanju statusu quo, kulturnim barijerama i etiketama koje društvo nameće djevojčicama.

Nedjelja je rezervirana za projekciju filma Juliane Fanjul o glasu nezavisnog novinarstva u Meksiku, Carmen Aristegui, Radijska tišina. Nakon otkaza na radiju za koji je dugi niz godina radila, što je uvjetovano njezinim otkrićem korupcije koja ide do samog čelnika države, slavna meksička novinarka nastavlja borbu protiv političkog pritiska. Dokumentarac prikazujemo u 20:30.