Tribina: Rat u Ukrajini – odmrzavanje konflikta na “krvavim prostranstvima”

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Tribina: Rat u Ukrajini – odmrzavanje konflikta na “krvavim prostranstvima”

Ruska Federacija pokrenula je otvorenu invaziju na Ukrajinu 24. veljače ove godine, osam godina od zamrznutog konflikta nakon aneksije Krima i odmetanja dijelova dviju pokrajina na istoku Ukrajine. Budući da se radi o jednom od većih oružanih konflikta na području Europe u koji nisu umiješane samo Rusija i Ukrajina, nego i njihova interesna i geopolitička područja, postavilo se pitanje je li to početak trećeg svjetskog rata i što može dalje uslijediti. Rusija pokušava vratiti kontrolu nad zemljama nad kojima je to nekoć imala Carska Rusija i Sovjetski Savez, a Zapad, predvođen EU, SAD-om i NATO-om u tome joj je prepreka. Ukrajina se našla na putu između i postala idealnom metom kojoj Rusija negira državnost i suverenitet, pod krinkom za zaštitu naroda na istoku i jugu Ukrajine i tzv. “denacifikacije”. Zapad se nije direktno uključio u ratni sukob, u strahu od izbijanja nuklearnog rata, ali pomaže ukrajinske snage. Daljnji tijek rata krajnje je neizvjestan, Rusiji nije uspio “blitzkrieg”, ali ne znači da će ostati na Ukrajini.

Što možemo očekivati dalje i čega je sve ovaj rat posljedica? Kolika je i u čemu krivica Zapada? Je li ruski napad racionalno proračunat? Koje je prirode rat u Ukrajini – je li riječ o etničkom sukobu, kakvi su odnosi između Rusa i Ukrajinaca te o čemu nam sve govore duboke identitetske podjele u samoj Ukrajini koje su izvana prezentirane vrlo plošno i pojednostavljeno?

Na ta i druga pitanja pokušat će nam dati odgovor filozof i bivši hrvatski ambasador u Ruskoj Federaciji Božo Kovačević te Ivan Čović, hrvatski Ukrajinac i autor brojnih tekstova o odnosima u Ukrajini. Moderator je politički komentator i filozof Karlo Jurak.

01 travanj
Datum: 01.4.2022.
Vrijeme: 20:40 - 21:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5