Sunčica Ana Veldić: Kratkometražni program

  • režija: Sunčica Ana Veldić /
  • Hrvatska /
  • 89'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Sunčica Ana Veldić: Kratkometražni program

U subotu 27. studenog u 19 sati, ljubitelji dokumentarnog filma imat će priliku upoznati Sunčicu Anu Veldić, jednu od najoriginalnijih autorica domaće dokumentarističke i eksperimentalne filmske scene.

Sunčica Ana Veldić (1981.) autorica je nagrađivanih kratkometražnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova koji podrivaju okoštale filmske norme i institucionalne autoritete. Njezine uratke odlikuje underground poetika, autoironija, fragmentarna struktura i poigravanje s metatekstualnošću, a Veldić često tematizira i vuče inspiraciju iz svojeg veterinarskog rada. U većini svojih filmova preuzima većinu kreativnih uloga, tj. piše scenarij, režira, snima i montira.

Nakon razgovora slijedi kratkometražni program sa sedam dokumentaraca autorice.

Precijenjena dramaturgija
2017, Hrvatska, 21’

Film u filmu o filmu o kojem se nema što reći, a o kojem ipak cijelo vrijeme slušamo. Autorica poznata po svojim avangardnim i kinoklubaškim radovima studira dokumentarnu režiju. U težnji da napravi film solidne strukture i „očisti ga od nepotrebnog korova”, svoju sklonost eksperimentalnim izražajnim sredstvima želi prilagoditi postavkama formalnog obrazovanja.

Hux Flux, Smokvin sin
2014, Hrvatska, 19′

Psu Huxu dijagnosticiran je rak. Kroz teške trenutke bolesti prate ga majka Smokva i ostali životinjski ukućani, a njegovi vlasnici i veterinarka intenzivno skrbe o njemu kombinirajući klasične medicinske i alternativne metode liječenja. Veterinarka čitavo vrijeme snima i film o svemu tome.

Festivalski turizam
2016, Hrvatska, 15’

Veterinarka, turistica, filmašica. Autorica ulazi u svijet jednog filmskog festivala u Londonu na kojem gostuje s filmom Hux Flux. Putem se snima, energično fragmentira, sažima i niže kadrove svoga iskustva, razlaže klišeje s londonskih turističkih prizora iz okoline, u pozadini zamišljajući daljnja festivalska putovanja.

Video priručnik za slučaj nuklearne katastrofe u Krškom
2016, Hrvatska, 11 min

Mockumentarac snimljen u formi televizijske reportaže, s Oljom Budimir (koscenaristica i jedna od intervjuiranih djevojaka iz Hrvatske djevice) kao reporterkom koja istražuje incident u nuklearki Krško, pokušavajući saznati njegove razmjere, odnosno kolika je opasnost od radijacije.

Catstream
2020, Hrvatska, 19′

Mirna Kirin, volonterka i spasiteljica mačaka, dolazi na otok Mljet kako bi u samo nekoliko dana uhvatila što više mačaka za kastraciju. Budući da ne nailazi na razumijevanje mještana i suradnju mačaka, njezina se donkihotovska borba intenzivira, a ona sve više gubi strpljenje.

Osoba
2020, Hrvatska, 9’

Uslijed pandemijskog lockdowna u ožujku 2020. autorica napušta grad i odlazi na otok. Željna razonode, večer provodi snimajući pejsaž osamljene uvale. U tražilu kamere otkriva i  nadograđuje zanimljiv prizor.

Hrvatska djevica
2015, Hrvatska, 13’

Kratka dokumentarna studija o seksualnim iskustvima ljudi fatalističkih uvjerenja o ljubavi. Vođeni strastima, neki od njih prelaze granice dobrog ukusa, poštovanja tijela, ali i zakona. Riječima autorice, „Hrvatska djevica je naziv u kojem se hrvatska referira na hrvatski mentalitet koji se u filmu očituje kroz pomalo konzervativno, ukočeno i tvrdo izražavanje mladih protagonista o delikatnim temama seksualnosti i ljubavi.”

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
27 studeni
Datum: 27.11.2021.
Vrijeme: 20:00 - 21:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5