Hall of Fame: Pjesme iz Handswortha

  • Handsworth Songs /
  • režija: John Akomfrah, Black Audio Film Collective /
  • UK /
  • 1986. /
  • 61'
jezik: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Pjesme iz Handswortha

Eksperimentalni filmski esej Pjesme iz Handswortha (1986) snimljen je kao dio TV-serije Britain: The Lie of the Land koja je emitirana na Channelu 4 te je osvojio ukupno sedam međunarodnih nagrada, uključujući prestižnu Nagradu John Grierson Britanskog filmskog instituta za najbolji dokumentarac. Film o rasi i neredu u Engleskoj snimljen je tijekom pobune u Handsworthu, četvrti u Birminghamu s brojnom afro-karipskom zajednicom gdje su 1985. izbili neredi. Novinari, fotografi i lokalni poliičari (poput torijevca Douglasa Hurda) posjećuju ćetvrt u potrazi za pričama, spinovima i naslovnicama, dok lokalni stanovnici opisuju svoja iskustva i pokušavaju definirati uzroke izbijanja nereda.

Film je producirao Black Audio Film Collective a dijeli odlike svih njihovih filmskih uradaka: višeslojnu naraciju, vizualnu eksperimentalnost, zvučni mozaik ispresijecan s materijalima iz filmskih žurnala te fotografija iz života crnih Britanaca porijeklom s Kariba i Zapadne Indije. Eksperimentalni esejizam i čitava filmska praksa Black Audio Film Collectiva svesrdno združuje crnačku kulturu, umjetničku avangardu i političnost.

Nerede 1985. izazvalo je policijsko nasilje a vladajući torijevski političari denuncirali su tada pobunu kao bezumni kriminalni čin – argumentacija je to za kojom se često poseže i danas. Godine 1985. odvijao se proces nasilne dekompozicije političkih kolektiviteta – iste godine Štrajk rudara završio je gorkim porazom a neoliberalni politički program koji je utjelovljivala Margaret Thatcher počeo je nametati „privatizaciju uma“ koja se danas posvuda uzima zdravo za gotovo.

Filmski stil namjerno je fragmentiran, što predstavlja svojevrsni odgovor filmaša na frakturiranu naraciju same pobune koja se nadovezala na nerede koji su izbili u Brixtonu 1981. godine. Umjesto sveznajućeg naratora i autorskog voice-overa koji nas podučava kako da interpretiramo događaje, prepušteni smo da se sami probijamo kroz „dokaze“. Pritom slušamo direktna svjedočanstva ljudi koji su zahvaćeni u neredima, od promatrača do aktivnih sudionika. No Pjesme iz Handswortha ne žele nametnuti neku službenu verziju istine, već teže osobnoj refleksiji i reakciji na burne događaje. Umjesto pojedostavljene didakcije film tvori kompleksan palimpsest sastavljen od arhivskih materijala, empatičnog soundtracka koji sjajno odražava tadašnji post-punk zeitgeist te njegovo pretapanje bijele i crnačke kulture, kao i materijala koje Kolektiv snima neposredno prije i nakon nereda.

Pjesme iz Handswortha danas nas podsjećaju kako srednjostrujaški mediji nisu monolit, već teren. Kultni inovativni i popularni dokumentarci koji su sve od 1960-ih do 90—ih dominirali na BBC-u i Channelu 4 nisu bili prisutni zbog velikodušnosti televizijskih emitera. Ne – njih je omogućila isključivo borbenost političkih i kulturnih aktera koji nisu pristali ostati na marginama, ali ni podvrgnuti se modelu koji je nametao tadašnji mainstream. Pjesme iz Hadswortha predstavljaju veličanstveni artefakt ove borbe – i poziv da je i sami nastavimo.“

Mark Fisher, Sight and Sound

Uvodnu riječ u film održat će filozof i politički komentator Karlo Jurak.

Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma. Novu sezonu programa Hall of Fame posvećujemo filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarnom filmu.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
18 veljača
Datum: 18.2.2022.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5