Hall of Fame: Vizionarski film Brucea Bailliea

  • režija: Bruce Baillie /
  • SAD /
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Vizionarski film Brucea Bailliea

Prvo ovogodišnje izdanje programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma donosi hommage eksperimentalnom dokumentaristu i underground pjesniku Bruceu Baillieu (1931-2020). Baillie je bio pionir američkog eksperimentalnog filma i hipijevske kontrakulture, osnivač filmske zadruge Canyon Cinema i jedna od ključnih figura avangarde koja se formirala u San Franciscu 1960-ih, a inspirirao je brojne slavne filmaše od Georgea Lucasa do Apichatponga Weerasethakula koji naziva gledanje njegovih filmova „religijskim iskustvom“. Baillie je poznat po vizionarskim i lirskim pejzažnim filmovima koji istražuju „velike američke teme“ a njegovo karakteristično filmsko sredstvo je jedan, jednostavni švenk snimljen 16 mm kamerom. Jonas Mekas usporedio je njegove filmove s budističkim koanima, dok filmski kritičar P. Adams Sitney piše da su Bailliejeve filmske poeme fuzija zen, taoističkih i konfucijanskih tradicija, no na njegov opus jednako su utjecali i Bach, Brakhage, Cage, cummings te Cervantes. Za ovog neumornog vizionara film je prije svega dokument svijesti i spiritualno putovanje kroz prostrane krajolike američkog zapada ali i kroz sjećanja, snove, djetinjstvo i prijateljstva. Kao što je rekao Mekas, ne znamo uvijek gdje se nalazi ali uvijek je na putu i pritom isprepliće mistično i svakodnevno, kozmičko i intimno, mitologiju i autobiografiju. U sklopu programa prikazujemo pet autorovih filmova On Sundays (1961), Mass for the Dakota Sioux (1964), Castro Street (1966), All My Life (1966) i Quick Billy (1971.).

Uvodnu riječ održat će filmologinja Petra Belc.

 

ON SUNDAYS / NEDJELJOM
Bruce Baillie, SAD, 1961., 26′
bez dijaloga  

Bailliejev prvi film snimljen je u San Franciscu te kombinira dokumentarnost i fantaziju, bivajući istovremeno posveta gradu i portret ljupke prijateljice Miss Wong. Kratki film ujedno evocira Carla Gustava Junga i pokušava filmskim sredstvima ostvariti „prisjećanje potencijalnosti života koju je civilizacija zatomila.“

 

MASS FOR THE DAKOTA SIOUX / MISA ZA DAKOTA SIOUXE
Bruce Baillie, SAD, 1964., 24′
bez dijaloga

Poema sastavljena od slika i zvukova ujedno je rekvijem za sjevernoameričke Indijance i autohtone narode koje je uništila „civilizirana“ Amerika – kao autsajder Baillie se prirodno identificira sa Siouxima i orkestrira gregorijanske korale koji sačinjavaju glazbenu podlogu Mise za Dakota Siouxe kao optužbu protiv svijeta bijelih osvajača.

Film započinje uz kratku uvodnu notu: „Nije mi dano živjeti, Majko, radije plači.“ Bik Koji Sjedi, poglavica Hukpapa Siouxa.  Aplauz za usamljenu figuru koja umire na cesti. Antifona: dugi segment uz neznatno preklapanje slika i kameru koja montira. Kyrie: motociklist prelazi Most San Francisco uz zvuk gregorijanskog korala koji je snimljen u trapističkom samostanu u Vini, u Kaliforniji. Poslanica se sastoji od nekoliko dijelova. U središnjem dijelu film postaje sve eksperimentalniji: dokumenti dolaze iz filma ili televizije, te ih Baillie ponovno fotografira direktno s ekrana. Zvučna pozadina mise se uzdiže i spušta. Gloria: zvuk sirene prati kratku scenu u kojoj Cadillac 33 prelazi Bay Bridge i nestaje u tunelu. Posljednji segment počinje uz žrtvovanje u procesiji svjetla i figura. Ponovno otkrivamo anonimnu osobu koju smo vidjeli u antifoni, mrtvu nasred pločnika. Tijelo je posvećeno i potom odneseno ispred indiferentnih, otuđenih ljudi, uz zvuk posljednje pjesme. Misa je tradicionalno slavljenje života, tako da je na djelu proturječje između mise i smrti. Posveta je upućena vjernicima koje je uništila civilizacija koja je transformirala misu.

 

CASTRO STREET / ULICA CASTRO
Bruce Baillie, SAD, 1966., 10′
bez dijaloga

Pod utjecajem kompozitora Erika Satiea film preuzima oblik ceste. Siva industrijska zona u Richmondu, u Kaliforniji kroz razna pretapanja te kombiniranje crno-bijelog filma i filma u boji rastvara se u lirsku poemu koja transfigurira pustoš uljnih rafinerija, tvornica i tračnica. Svi vizualni i zvučni elementi, razvijaju se od početka do kraja ulice Castro i prizivaju muško i žensko, pozitivno i negativno, industriju i prirodu, yin i yang.

 

ALL MY LIFE
Bruce Baillie, SAD, 1966., 3′
bez dijaloga  

Raspjevana ograda. Film otvara panorama stare vrtne ograde koju uokviruju plavo nebo i osušena ljetna trava. U pozadini pucketa i pišti stara gramofonska ploča i uskoro razaznajemo pjesmu All My Life u izvedbi jazz pjevačice Elle Fitzgerald i pijanista Teddyja Wilsona. U mnogo pogleda ovaj prizor je posve običan i često ga se može susresti uz vožnju po kalifornijskim cestama. Tako je i gospodin Baillie u naletu inspiracije izašao iz auta i usnimio ga. No kako kamera nastavlja lebdjeti ulijevo a Fitzgerald počinje pjevati, događa se nešto magično – nazovimo to filmom – usred prvog stiha. Kako riječi My wonderful one / I’ve begun šire toplinu, odjednom se na ogradi pojavljuje busen crvenog cvijeća, kao da nam sam film nudi girlandu.

 

QUICK BILLY / BRZI BILLY
Bruce Baillie, SAD, 1971., 56′
bez dijaloga

Konjska opera u četiri 16 mm trake. Mock-vestern inspiriran tibetanskom knjigom mrtvih Bardo Thodol. Filmska kompozicija podijeljena u četiri cjeline koje prikazuju iskustvo transformacije između života i smrti, smrti i rođenja, ili ponovnog rođenja. Prve dvije cjeline su apstraktne i sastoje se od kadrova koji su snimljeni uglavnom uz Tihi ocean i kalifornijsku obalu a vezuju ih filmaševa preklapanja i matiranja koja tvore lirsko, šareno strujanje. U trećoj cjelini pojavljuju se albumske fotografije i 8mm kućni film koji je Baillie snimio na svojoj farmi. Četvrta cjelina je pak pravo iznenađenje – u pitanju je starinski vestern smješten u Kanzas 1863. i premazan slojevima sepije. Glavni junak Brzi Billy (glumi ga sam Baillie) osvaja curu i potom je ostavlja kako bi putovao. Zadnji kadar prikazuje kauboja na konju i pripadajući podnaslov Ever Westward Eternal Rider. Snimke u ovom meditativnom, kvazi-autobiografskom eseju evociraju filmaševe snove i svakodnevicu, a Baillie ga je snimio nakon što je skoro umro od hepatitisa. Reinkarnacija, rekao bi Apichatpong.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
28 travanj
Datum: 28.4.2021.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5