Hall of Fame: Nevinost bez zaštite

  • režija: Dušan Makavejev /
  • SFRJ /
  • 1968. /
  • 75'
jezik: sprski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Nevinost bez zaštite

Nevinost bez zaštite (1942.) svojedobno poznatog akrobata Dragoljuba Aleksića smatra se prvim srpskim dugometražnim zvučnim filmom. Uz prizore Aleksićevih akrobacija, okosnicu filma čini ljubavna priča. Film je nekoliko puta prikazan no ubrzo su ga Nijemci zaplijenili, a Aleksić je jedva izbjegao logor. Kasnije komunističke vlasti film su pak zabranile zbog sumnje da je redatelj surađivao s okupatorima da bi mogao snimiti film. Nekoliko desetljeća kasnije, iz zaborava ga spašava Dušan Makavejev (13. 10. 1932. – 25. 1. 2019.) iskoristivši inserte za vlastiti film Nevinost bez zaštite (1968.) u kojem se pojavio i sam Aleksić govoreći o svom životu, nastanku filma i problemima koje je doživio zbog njega.

Makavejevov film nastao je na osnovu pronađenog filma Nevinost bez zaštite, snimljenog u okupiranom Beogradu četrdesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući entuzijazmu Dragoljuba Aleksića, poznatog srpskog akrobata, koji je bio njegov producent, scenarist, režiser i glavni glumac. Dekontekstualizirajući originalnu priču, Makavejev dovodi u pitanje suprotstavljene prikaze prošlosti. Između inserata iz originalnog filma – melodramatska priča o snagatoru koji od nasilne ljubavi spašava sirotu djevojku – Makavejev je ubacio svoje snimke ostarjele, ali još uvijek vitalne zvijezde kako ponavlja neke od ekshibicija iz originala, snimke ostalih njegovih protagonista koji su komentirali nastanak filma, zatim autentične dokumentarne snimke iz porušenog Beograda te onodobne filmske žurnale. Osim namjere da se neobična priča o snimanju tog djela upotpuni, Makavejev je navedene materijale iskoristio kako bi istaknuo određene sličnosti između prošlog i novog, provlačeći kroz ovaj ready-made film i jednu naglašeno subverzivnu nit proizašlu iz sličnosti bizarnog hazardera Aleksića i Josipa Broza, aludirajući na prikriveni mačizam i naivnost legendi o Titu.

Film je dobitnik Oktobarske nagrade Beograda, Srebrne arene u Puli, Srebrnog medvjeda i nagrade međunarodne kritike FIPRESCI za 1968. godinu na Berlinaleu, a na filmskom festivalu u Chicagu osvojio je glavnu nagradu, Zlatnog Huga.

Uvodnu riječ u film održat će filmologinja Petra Belc.

Film prikazujemo u sklopu ciklusa Arhivski dokumentarci i politike sjećanja. U novoj sezoni Hall of Famea prisjećamo se nekih od najznačajnijih dokumentaraca koji su sastavljeni od pronađenih snimaka (found footage) i arhivskih materijala čijim umetanjem u naraciju filmaši često propituju konsturiranost zbilje.

Ulaznice

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Ulaznice are no longer available
13 listopad
Datum: 13.10.2022.
Vrijeme: 20:00 - 22:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5