Hall of Fame: In memoriam Chantal Akerman

  • režija: Chantal Akerman /
  • Belgija, Francuska, Portugal /
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: In memoriam Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma donosi dvije projekcije posvećene najpoznatijoj belgijskoj sineastici i smjeloj filmskoj vizionarki Chantal Akerman (1950-2015), čiji bogat i raznovrstan opus nadilazi jednoznačne stilske i žanrovske kategorije. Akerman se u svojim filmovima kreće na granici između dokumentarnog i fikcionalnog, kaosa i kontrole, kretanja i statičnosti. Pod utjecajem Jean-Luc Godarda i američkog eksperimentalnog filma stvara poseban, duboko osoban filmski jezik koji istražuje kategorije geografije i identiteta, mjesta i vremena, seksualnosti i subjektivnosti, ali i problematičan odnos filma i reprezentacije, pogotovo kada je u pitanju reprezentacija žena. Riječima filmske teoretičarke Laure Mulvay „Iako Akerman nikada samu sebe nije smatrala feminističkom redateljicom, neupitno je kako je upravo ona stvorila tzv. ženski film i preokrenula zadani okvir filmskog medija.“ Akerman želi da gledatelji itekako osjete trajanje vremena – stoga je iskustvo gledanja njezinih filmova često konfrontacijsko i zahtjevno, ali ostavlja snažan utisak na gledatelja dugo nakon izlaska iz kina.

Program donosimo povodom 5. obljetnice njezine smrti, a u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, Veleposlanstvom Kraljevine Belgije, Cinémathèque royale de Belgique i Wallonie Bruxelles International.

 

srijeda, 28. listopada, 19 h
HALL OF FAME: In memoriam Chantal Akerman #1

RAZNESI MOJ GRAD
Saute ma ville, Chantal Akerman, Belgija, 1968., 12′
bez dijaloga

Mlada djevojka zatvori se u svoj stan i obavlja niz čudnih radnji kako bi potratila noć. Godine 1968. kada je imala samo osamnaest godina Akerman se ispisala iz filmske škole, snimila svoj prvi film i dala si glavnu ulogu u britkoj parodiji doma i kućanskog rada koja je komprimirana u tri ludičke scene.

NOVOSTI OD KUĆE
News from Home, Chantal Akerman, Belgija, Francuska, 1976., 90′
jezik: francuski, titl: engleski  

Film počiva na raskolu slike i teksta – pisma koja Chantal Akerman piše svojoj majci izmjenjuju se s kadrovima New Yorka u koji se redateljica i protagonistica nedavno preselila. Dok filmska kamera otkriva i bilježi svakodnevicu metropole, intima osobnog pisma raslojava se davanjem glasa odsutnoj majci čime se postiže dojam osamljenosti. Monolog redateljice koja vapi za sugovornicom gubi se u nadmetanju sa zaglušujućom bukom grada, a rezultat je prozračna i elegantno snimljena meditacija o urbanom otuđenju te osobnoj i obiteljskoj dislociranosti. Američka filmska kritičarka B. Ruby Rich pisala je kako su Akermaničini rani radovi „filmovi korespondencije“, oni istražuju korespondencije između afekata i objektivnosti, umjetnosti i ideologije, te sustavno umataju autoricu unutar njezina teksta.

uvodna riječ: kustosica i filmska kritičarka Jelena Pašić         

 

četvrtak, 29. listopada, 19 h
HALL OF FAME: In memoriam Chantal Akerman #2

S ISTOKA
D’Est, Chantal Akerman, Belgija, Francuska, Portugal, 1993., 107′
bez dijaloga 

Istočna Europa, nedugo nakon pada Berlinskog zida i raspada Istočnog bloka. Kroz seriju kadrova bilježi se svakodnevica običnih, anonimnih ljudi iz različitih država, od Njemačke preko Poljske do Rusije, bez popratnih objašnjenja i naracije. Putujući tim državama na početku velikih političkih i društvenih promjena, redateljica je „prije no što bude prekasno” snimila obične ljude usred ere nesigurnosti i iščekivanja. Eksperimentalni dokumentarac scenaristice i redateljice Chantal Akerman nastao je tijekom autoričina istraživanja za dokumentarni film o ruskoj pjesnikinji Ani Ahmatovoj, koja je na redateljicu snažno utjecala. Riječ je o vrlo ekspresivnom ostvarenju čvrste dramaturške strukture i asinkronog ritma s promišljeno izvedenim ponavljanjima i dugim meditativnim kadrovima koji se skladno uklapaju u kompleksan kolaž slika, zvukova i međusobno povezanih fragmenata. Rezultat je cjelina hipnotičke snage i sugestivnosti, snimljena uz isključivo korištenje prirodnog svjetla i uporabu dvaju snimateljskih pristupa, fiksiranu perspektivu u kojoj se likovi kreću prema kameri te kadrove u pokretu, u kojima kamera polagano klizi ulicama i zalazi u domove ljudi.

29 listopad
Datum: 29.10.2020.
Vrijeme: 19:00 - 21:00
Repriza:

29. listopada 2020. u 19:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5