Hall of Fame: Ambasada + Ratna igra

  • War Game /
  • režija: Peter Watkins /
  • UK /
  • 1965. /
  • 48'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Ambasada + Ratna igra

Godine 1967. ovjenčana Oscarom za najbolji igrani dokumentarac, dvije godine ranije snimljena doku-drama realizirana u produkciji BBC-ja nastala je s ciljem obilježavanja dvadesete obljetnice bacanja atomske bombe na Hirošimu. Lažni doks oporo realističnog prosedea u kojem se bez imalo kalkuliranja prikazuje mogući nuklearni napad i njegove posljedice, na publiku je djelovao toliko šokantno da je njegovo daljnje televizijsko prikazivanje obustavljeno, a spekuliralo se da je pravi razlog za obustavu kritičko preispitivanje ispravnosti djelovanja tadašnje britanske politike te snažan autorov zagovor nuklearnog razoružanja. Tijekom produkcije došlo je i do intervencije ministarstva unutarnjih poslova, koje je odustalo od pribavljanja statista i financijske potpore filmu. Watkins je na to odgovorio agresivnom medijskom kampanjom, zakupljanjem oglasnih prostora u novinama i slanjem pisama medijima, a film je naposljetku distribuiran u kinima, da bi TV-prikazivanje dočekao tek dva desetljeća nakon realizacije, 1985. godine.

U istom bloku gledat ćemo kratkometražni film Ambasada (L’ambassade, Chris Marker, Francuska, 1973., 21′) lažni found footage dokumentarac tobože pronađen u ambasadi i snimljen kamerom Super 8 za koji je autor nadahnuće pronašao u zbivanjima u Čileu tijekom svrgavanja Allendea i dolaska Pinocheta na vlast. Politički disidenti nalaze utočište u ambasadi nakon što izbije vojni puč u njihovoj zemlji. No događaji i njihova pozadina nisu onakvi kakvima se čine na prvi pogled. Prodorna politička alegorija smještena na pola puta između intenzivnih dokufikcija Petera Watkinsa i refleksivnih dnevnika Jonasa Mekasa u kojoj Marker podriva mit o filmu kao direktnoj reprezentaciji stvarnosti.

Uvodnu riječ u filmove dat će filmski redatelj Igor Bezinović.

Filmove prikazujemo u sklopu ciklusa Pseudodokumentarci. Pseudodokumentarni film je naziv za žanr igranog filma čiji autori kod gledatelja nastoje stvoriti iluziju kako gledaju dokumentarni film, i to tako što fiktivne, odnosno odglumljene događaje nastoje prikazati na način na koji bi ih prikazali autori dokumentarnog filma ili TV-reportaže. Pseudodokumentarni filmovi mogu po svom općem tonu biti komedije ili drame. Pseudodokumentarne komedije (poznate i pod nazivom mockumentarac) su obično češće, i uglavnom predstavljaju parodije stvarnih dokumentaraca ili satirički prikaz nekih oblika suvremene popularne kulture. Pseudodokumentarne drame su obično napravljene tako da što više istaknu neki važan društveni problem. U sklopu novog izdanja Hall of Famea promislit ćemo odnos dokumentarnog i igranog žanra i prikazati najistaknutije međunarodne i regionalne fiktivne dokumentarce. Zastupljene filmove karakteriziraju pedantno složeni kolaži autentičnih arhivskih snimaka, lažnih dokumentarnih sekvenci i igranih dijelova, izvrsni glumački nastupi te impresivna vizualnost.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
17 ožujak
Datum: 17.3.2023.
Vrijeme: 19:00 - 20:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Peter Watkins
  • Uloge: Michael Aspel, Peter Graham, Dave Baldwin