Duga resa (Dani srpske kulture)

  • režija: Škart /
  • Srbija /
  • 2021. /
  • 65'
jezik: srpski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Duga resa (Dani srpske kulture)

RESE u Zagrebu:
– da li je gospođa Vesna S. naručila RESOBOT?
– da li je Arsen D. rođen u Dugoj Resi?
– da li je drugarica Desanka J. pošla tamo di nije bila?
– da li je Špiro-špula zlatna nit?
– da li je NAVLAKVAKA stigla na tvoja vrata?

Kako da se otRESEš ovih (i drugih) odgonetki i zagonetki?
Pogledaj fim.

Domaćica Mica S. iz predgrađa, ukrašavajući resama tegle zimnice, dolazi do pronalaska koji će joj promijeniti život i život mnogih do kojih doputuju njene navlake. Istovremeno, u drugim kućama, rese domaćinima i domaćicama zadaju nove nevolje. Kako da ih se otresu?

Grupa Škart kolektiv je koji uz mnogobrojne suradnike stalnim konstruktivnim sukobom ispituje i isprepliće granične forme poezije, filma, arhitekture, grafičkog dizajna, performansa, muzike, alternativne edukacije i društvenog aktivizma. Svoja predavanja, projekcije, akcije, koncerte i radionice izvodi širom Europe, Amerike i Azije.

„Rese, posljednji preostali slobodan, svojeglav, pobunjeni predmet u svetu diktata uniformne bezličnosti, svakoj od osoba koje se pojavljuju u filmu otvaraju prostor za novi način razmišljanja i zapitanosti. Dva prepoznata tabora, resofili i resofobi, poput Liliputanaca u ratu oko načina ljuštenja jaja, artikulirano brane svoje pozicije. Rese postaju simbol borbe za slobodu izbora. Simbol borbe za pravo na drugačijost. Ovo je prvi i posljednji film o resama pre nego što čovječanstvo nestane.“ Želimir Žilnik

Film prikazujemo u sklopu Dana srpske kulture. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem Draganom Protićem i producentom i montažerom Vladimirom Šojatom iz kolektiva Škart. Razgovor će moderirati filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac. Ulaz je slobodan.

Festivali i nagrade:

HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL 2021 / SLOBODNA ZONA 2021 /

Recenzije:

„Nema u “Dugoj resi” grešaka, no određena nedotjeranost vizualnoga i pripovjednoga u mnogim bi se slučajevima mogla doživjeti ili držati greškama, a ovdje je ona sam način izlaganja koji, možemo i tako tumačiti, odražava zapažanja o neravninama ljudskog ponašanja koje su, sad iskazane na jednom primjeru, polazište stvaralačkog istraživanja.“ Janko Heidl, Dokumentarni.net

 

19 studeni
Datum: 19.11.2022.
Vrijeme: 20:00 - 21:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5