17. SF: Oliver Nachtwey: Regresivni mentaliteti i fašističke fantazije

Loading Filmovi

17. SF: Oliver Nachtwey: Regresivni mentaliteti i fašističke fantazije

Nije više novost da se demokracija nalazi u najdubljoj krizi od završetka Drugog svjetskog rata. Za to se navode brojni razlozi, kao što su globalizacija, rastuća nejednakost, migracije i promjene u standardima jednakosti oko kojih se vodi novi kulturni rat. Međutim, u svim ovim uvidima izostaje srž suvremene drame: građani_ke zapadnih društava počinju prezirati liberalizam. Razvili su regresivne, autoritarne mentalitete, a ponegdje i novi tip prijemčivosti prema fašističkim fantazijama – ponekad kroz indiferentnost, a ponekad kroz afirmaciju. Halapljiva je to destruktivnost, demokratski nihilizam u borbi protiv liberalnog društva, u ime neobične slobode posesivnog individualizma.

Antiliberalna destruktivnost rezultat je krize napretka u modernim kapitalističkim društvima, kao i autoritarnog liberalizma. Regresivni mentaliteti i njima pridružene afektivne strukture izoliraju se od solidarnosti, razmišljajući u terminima igre nultog zbroja (tvoj dobitak je moj gubitak), te projicirajući uzroke društvenih problema na migracije ili društveni liberalizam. Površne aproprijacije kategorija napretka karakteristične su za novu destruktivnost, kao i njezina nostalgična i radikalna identifikacija sa statusom quo.

moderira: Stipe Ćurković

 

Oliver Nachtwey je profesor sociologije na sveučilištu u Baselu (Švicarska). Njegovi su istraživački interesi procesi društvene modernizacije i individualizacije, kao i transformacije rada. U svojim istraživanjima i radu također se bavi razvojem društvenih sukoba, političkom reprezentacijom, te prosvjedima i društvenim pokretima. Njegova knjiga Offended Freedom: Aspects of Libertarian Authoritarianism (Uvrijeđena sloboda: Aspekti Libertarijanskog autoritarijanizma), napisana u koautorstvu s Carolin Amlinger izlazi 2024. godine u izdanju Polity pressa. Autor je i knjige Germany’s Hidden Crisis: Social Decline in the Heart of Europe (Skrivena kriza u Njemačkoj: Društvena regresija u srcu Europe, Verso, 2018).

30 svibanj
Datum: 30.5.2024.
Vrijeme: 18:00 - 19:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5

+ Google Map