Pravo na rad i odmor

30.04.2020 (18:07))">

Povodom Međunarodnog praznika rada donosimo niz dokumentaraca koji problematiziraju ili reimaginiraju pitanje radništva. Izdvajamo filmove Simfonija tvornice Ursus i Radnička klasa odlazi u raj.

Natrag

Pravo na rad i odmor

Dokukino online: Prvomajski tjedan

Povodom Međunarodnog praznika rada - Restart i Dokukino KIC pripremili su na platformi volimdokumentarce.net niz filmova koji problematiziraju ili reimaginiraju pitanje radništva i moderne radničke klase.


Možda najuzbudljiviji i najoriginalniji film prošlogodišnje selekcije festivala Hot Docs, Simfonija tvornice Ursus (2018) poljske redateljice Jásmine Wójcik, oda je radničkoj klasi i neuništivosti ljudskog duha. Zvučna je to reprodukcija jednog radnog dana u tvorničkom pogonu koji više ne postoji i čiji bivši radnici uz pomoć zvukova i memorije vlastitih tijela stvaraju simfoniju sačinjenu od mehaničkih zvukova i pokreta koji su ispunjavali nekad svjetski poznatu tvornicu traktora Ursus. Ovaj po mnogočemu fascinantan radnički mjuzikl dostupan je uz minimalnu naknadu.

Na platformi je dostupan i film srpskog dokumentarista Marka Cvejića Radnička klasa odlazi u raj (2017), autentični portret svakodnevice petorice radnika iz danas opustošenog Zrenjanina, nekoć jednog od industrijskih centara Jugoslavije. Radi se o posveti zaboravljenim junacima jugoslavenskog samoupravnog socijalizma snimljenoj u maniri cinéma véritéa koja funkcionira i kao memento za radničku klasu koju je tranzicija prognala iz društvene svijesti.Do čevrtka, 6. svibnja, potpuno besplatno možete pogledati film Duh četrdeset i pete (2013) legendarnog britanskog redatelja Kena Loacha, o temeljima britanske socijalne države koja je stanovništvu omogućila dotad nezamislivo - pristup zdravstvenoj i socijalnoj skrbi te adekvatnom stanovanju. Besplatan je i Okus cementa  Ziada Kalthouma, nagrađivanog sirijskog redatelja kojeg smo prošle godine ugostili u Dokukinu KIC. Riječ je o fascinantnom filmskom eseju koji se bavi životom sirijskih izbjeglica u Libanonu, a za kojega je redatelj dobio preko 20 važnih priznanja.

 

Besplatno možete pogledati i tri domaća kratka filmaDvije peći za udarnika Josipa Trojka Gorana DevićaPravo na Rad: Onako kako smo ga ostavile Marice i Ivana Lasića, te Samoupravni film, koji su pak snimili radnici brodogradilišta Mali Lošinj pod mentorstvom Igora Bezinovića.

 Kôd za gledanje filmova na platformi: PRVI-MAJ

Više informacija o filmovima na: https://bit.ly/3d09jtK


Upute za gledanje na: https://bit.ly/3bjhOQ2

Natrag

Nema nadolazećih događanja.

Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.