4. Arteria

23.03.2020 (19:00))">

The Eyes of Orson Welles, Mark Cousins, VB, 2018., 115'

Nekonvencionalni dokumentarac Marka Cousinsa (autor kultne antologije Priča o filmu: Odiseja) o filmskom gigantu Orsonu Wellesu.

Natrag

4. Arteria

Oči Orsona Wellesa

The Eyes of Orson Welles, Mark Cousins, VB, 2018., 115'

Redatelj Mark Cousins (autor kultne antologije Priča o filmu: Odiseja) imao je ekskluzivan pristup stotinama privatnih crteža i slika Orsona Wellesa.

 

Ovaj legendarni filmaš crtao je impresije sa svojih putovanja i napravio brojne karikature, skice za filmove, crteže voljenih ljudi, ali i nebrojene božićne čestitke. Zajedno oni tvore impozantan likovni album njegova života, ali i ilustriraju njegovu neiscrpnu kreativnost i vizualni način razmišljanja. Cousins je dio crteža animirao što ostavlja dojam kao da gledamo Wellesa u procesu crtanja.

 

Iako Cousins u filmu tvrdi da promatra svijet kroz Wellesove oči, on je taj koji primarno daje značenje, interpretira i povezuje stvari. Njegov je pristup nekonvencionalan: suptilni lirski esej u obliku pisma koje je upućeno Wellesu. Svojim subjektivnim, kaleidoskopskim povećalom Cousins razotkriva Wellesovo djelo, privatnost i unutarnji svijet. Također stavlja njegovo stvaralaštvo u suvremenu perspektivu, pitajući se što bi on mislio o američkom predsjedniku koji misli da je Charles Foster Kane.

 

 

Festivali i priznanja:

CANNES FILM FESTIVAL – posebno priznanje / DOKUFEST / KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL / FILMFEST MÜNCHEN / TAIPEI GOLDEN HORSE FILM FESTIVAL / BIOGRAFILM FESTIVAL / EDINBURGH INTERNATIONAL FILM FESTIVAL / ODESSA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

 

Natrag

Nema nadolazećih događanja.

Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.