4. Arteria

25.03.2020 (19:00))">

Kusama: Infinity, Heather Lenz, SAD, 2018., 86'

Filmski portret slavne i utjecajne japanske vizualne umjetnice Yayoi Kusama koja od 1970-ih živi u psihijatrijskoj ustanovi u Tokiju.

Natrag

4. Arteria

Kusama: Beskonačnost

Kusama: Infinity, Heather Lenz, SAD, 2018., 86'

Japanska vizualna umjetnica Yayoi Kusama poznata je po svojim točkastim kompozicijama koje su s vremenom s površine platna prešle i na druge predmete, kao i na čitave ambijente.

 

Iako publika i kritičari njezina djela često doživljavaju veselima i razigranima, za Kusamu su ona izraz boli i teškoće života s psihičkom bolesti, koju olakšava jedino bavljenje umjetnosti. Točkice (polka dots) koje opsesivno koristi kroz čitav svoj opus imaju dvojaku funkciju – istovremeno služe da ispriča osobnu priču o sebi i svojoj bolesti, ali i da svojom mnogobrojnošću stvore efekt samo-uništavanja koji je važan dio njezine umjetničke filozofije.

 

Redateljica Heather Lenz sedamnaest godina pokušavala je snimiti film o umjetnici čiji ju je rad privukao još za studentskih dana. No, iako se bavi umjetnošću od 1950-ih Kusama je priznanje stekla tek nedavno – 2000-ih su joj priređene velike retrospektive u njujorškom Whitney Museum i londonskom Tate Modern, a 2014. godine proglašena je najpopularnijom umjetnicom na svijetu. Usprkos obnovljenom interesu za njezin rad Kusama i dalje (od 1970-ih) živi u psihijatrijskoj ustanovi u Tokiju, ali se nikad nije prestala baviti umjetnošću.

 

 

Festivali i priznanja:

SUNDANCE FILM FESTIVAL / SÃO PAOLO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL / CLEVELAND INTERNATIONAL FILM FESTIVAL / THE WIFTS FOUNDATION INTERNATIONAL VISIONARY AWARDS – najbolji dokumentarac / DOCAVIV FILM FESTIVAL / ART BASEL / SYDNEY FILM FESTIVAL

 

 

Kao uvertiru gledat ćemo kratkometražni animirano-dokumentarni film Mačka je uvijek ženska (r. Martina Meštrović, Tanja Vujasinović, Hrvatska, 2019., 16') u kojem autorice odaju hommage svojoj profesorici, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović.

 

Natrag

Nema nadolazećih događanja.

Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.