Nema nadolazećih događanja.

    Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.

Masterclass predavanje o velikom dokumentaristu Jeanu Rouchu

U srijedu,  30. siječnja u 18h, u Dokukinu KIC u Preradovićevoj 5 u Zagrebu, masterclass predavanje na temu "Zašto ne? Filmsko stvaralaštvo Jeana Roucha“ održat će francuski redatelj i profesor Jean Noël Cristiani.

 

Jean Rouch (1917. - 2004.) jedan je od najvećih redatelja svih vremena. Ovaj Francuz zadužio je filmski svijet iz barem tri razloga - smatra ga se ocem dokumentarnog stila cinéma-vérité (hvatanje stvarnog života ljudi, često kroz intervjue na stvarnim lokacijama), kao i ocem etnofikcije, prvog hibridnog žanra u povijesti filma, u kojem se miješa dokumentarni i igrani film. Uz to, Rouch je najveći dio svog života - gotovo 60 godina - proveo u Africi, u kojoj je snimio ogromnu količinu etnografskih dokumentaraca, postavši tako najveći kroničar života na tom kontinentu sredinom prošlog stoljeća.

 

Jean-Noël Cristiani je redatelj i profesor iz Pariza koji je krajem šezdesetih bio student Jeana Roucha, da bi zatim zajedno s njim 1981. osnovao udruženje filmaša Ateliers Varan. Glavna aktivnost Varana je organiziranje radioničarskih tečajeva za dokumentarni film, kako u Parizu, tako u nerazvijenim dijelovima svijeta, od Vijetnama i Kenije, do Gruzije i Afganistana. 2007. Ateliers Varan imao je radionicu u Beogradu baš pod vodstvom Jean-Noëla Cristianija, na kojoj su sudjelovali studenti iz bivše Jugoslavije.

Cristiani će u svom predavanju proći kroz cijelu Rouchovu karijeru, s naglaskom na metode njegovog rada, a posebno stvaranje tzv. etnofikcije. Pričat će se i o odnosu Roucha prema tradiciji francuskog filma i produkcije, o rađanju cinema veritea  direct cinema, njegovom odnosu s Afrikom i Afrikancima, a naučit ćemo i što je to cine transe. U okviru predavanja prikazivat će se isječci iz Rouchovih filmova, kao i fotografije.

 

Dan prije masterclassa29. siječnja, na Kratkom utorku u kinu Tuškanacu 19 i 21 sat održat će se dva programa filmova Jeana Roucha. Na prvom ćemo projicirati njegove etnografske kratke radove snimljene u Africi, a drugi će se sastojati od projekcije Rouchovog dugometražnog etnofikcijskog remek djela 'Ljudska piramida'. Više informacija možete naći na fb.me/kratkiutorak.

 

Masterclass će se održati na francuskom jeziku uz konsekutivni prijevod na hrvatski, trajat će dva sata, a ulaz na njega je besplatan. 

 


Natrag

Subota / 23.02.2019 / (19:00 - 21:00) Srbenka
Subota / 23.02.2019 / (21:00 - 23:00) Na vodi
Nedjelja / 24.02.2019 / (19:00 - 21:00) Dom boraca
Nedjelja / 24.02.2019 / (21:00 - 23:00) Dani ludila