Nema nadolazećih događanja.

    Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.

Iz arhive

Voda: esencija života

r. Irena Salina, SAD, 2008., 93'

Sinopsis:
Nagrađivani dokumentarac Irene Saline istražuje ono što stručnjaci smatraju najvažnijim političkim i ekološkim problemom 21. stoljeća – svjetskom krizom vode. Salina daje argumente protiv rastuće privatizacije pitke vode u svijetu, nepokolebljivo se usredotočujući na politiku, zagađenje, ljudska prava i sve dominantniji svjetski vodeni kartel. 

 

Nagrađivani dokumentarac Irene Saline istražuje ono što stručnjaci smatraju najvažnijim političkim i ekološkim problemom 21. stoljeća – svjetskom krizom vode. Salina daje argumente protiv rastuće privatizacije pitke vode u svijetu, nepokolebljivo se usredotočujući na politiku, zagađenje, ljudska prava i sve dominantniji svjetski vodeni kartel. Razgovori sa znanstvenicima i aktivistima na inteligentan način razotkrivaju sve veću krizu, kako na globalnoj, tako i na individualnoj razini, a film prikazuje mnoge državne i korporacijske zločince koji stoje iza otimačine vode, pitajući se može li itko doista posjedovati vodu. Osim isticanja tog problema, ovaj uzbudljivi dokumentarac upoznaje gledatelje s ljudima i institucijama koje pronalaze praktična rješenja za krizu vode.

 

O redateljici:

Irena Salina rođena je u Francuskoj, gdje je započela svoju karijeru kao radijska novinarka u Parizu. Radila je kao producentica brojnih filmova u SAD-u, a zatim se fokusirala na svoj prvi kratki film 'See You on Monday'. Njezin dokumentarac 'Ghost Bird: The Life and Art of Judith Deim' iz 2000. godine dobitnik je brojnih nagrada na filmskim festivalima širom svijeta kao što su Sundance Film Festival, Fort Lauderdale Film Festival i Ajijic Film Festival.

 

Nagrade:

VAIL FF - najbolji dokumentarni film / MUMBAI IFF - nagrada međunarodnog žirija / UNITED NATIONS ASSOCIATION FF - najbolji dokumentarni film / SUNDANCE FF – nominacija za najbolji dokumentarac

 

Recenzije:


'Film koji će vas pogoditi i razbjesniti.' The Washington Post


'Živahan, zanimljiv i pametno napravljen film.' Los Angeles Times

 

jezik: više jezika
titl: hrvatski

Natrag