TRENUTNO u Dokukinu

Slava kurvi

Slava kurvi

r. Michael Glawogger, Austrija/Njemačka, 2011., 110'

Sinopsis:
'Slava kurvi' - filmski je triptih o najstarijem zanatu na svijetu koji se fokusira na tri države, tri jezika i tri religije. Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja, te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima (kako prostitutkama tako i klijentima), Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku.

 

Posljednji dio Glawoggerove trilogije o globalizaciji ('Megacities', 1998. i 'Workingman's Death', 2005.) 'Slava kurvi' - filmski je triptih o najstarijem zanatu na svijetu koji se fokusira na tri države, tri jezika i tri religije. Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja, te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima (kako prostitutkama tako i klijentima), Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. U svijetu u kojem je najintimniji ljudski čin roba, ove žene su psihički i fizički iskusile sve što se može dogoditi između muškarca i žene. Za ta su iskustva oduvijek dobijale novac, no nikada im nije donio osobito materijalno bogatstvo. 'Slava kurvi' kompleksna je priča koja ne osuđuje i ne proziva nego istražuje uvjete rada i sve što je potrebno da bi se u njima preživjelo. Soundtrack koju potpusuju PJ Harvey i CocoRosie, čini se, funkcionira kao neizgovoreni Glawoggerov komentar.

 


O redatelju:
Michael Glawogger je redatelj, scenarist i snimatelj igranih i dokumentarnih filmova. Afirmirao se u rodnoj Austriji sredinom devedesetih, da bi svjetski ugled stekao 1998. dugometražnim, poliptih dokumentarcem 'Megacities' u kojem uspoređuje iskustvo življenja u milijunskim gradovima različitih kultura i kontinenata. Tijekom dvijetisućutih snima i nekoliko zapaženih igranih filmova od kojih je najpoznatiji – 'Slumming'. Međutim, potpunu slavu stječe drugim od svojih globalnih dokumentarnih omnibusa, filmom 'Workingman’s Death' ('Smrt radnika') koji prikazuje sudbinu manualnog rada u današnjem, dobrim dijelom, postindustrijskom svijetu.


Dodatni info:

Režija i scenarij: Michael Glawogger
Kamera: Wolfgang Thaler
Montaža: Monika Willi
Zvuk: Paul Oberle, Ekkehart Baumung
Producenti : Erich Lackner, Tommy Pridnig, Peter Wirthensohn, Mirjam Quinte, Pepe Danquart

Glazba: Tricky, CocoRosie, Bunny Lake, Maike Rosa Vogel, Samina Chowdhury, PJ Harvey, El grupo musical del Sembrador, El Quinteto de la Zona


Nagrade:

Venice Film Festival – Special Orizzonti Jury Award - nagrada žirija


Recenzije:

'Mnogo je filmova koji se usput ili kao središnjom temom bave prostitucijom, no ako postoji film koji se može smatrati nezaobilaznom filmskom “biblijom” prostitucije, onda je taj film ovog tjedna mogla vidjeti publika na filmskom festivalu u Veneciji'. Jurica Pavičić

 

'...istodobno fascinantan i problematičan, lucidan i egzotičan..' The Film Stage

 

'Osvještava, a pri tome ne eksploatira.' The Hollywood Reporter

 

jezik: engleski, španjolski, tajski, bengalski
titlovi: hrvatski

Natrag