Nema nadolazećih događanja.

    Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.

Predstavljamo autora: Silvestar Kolbas

Silvestar Kolbas

Ratni reporter

r: Silvestar Kolbas, 2011., 60'

Sinopsis:

‘Ratni reporter’ prati zbivanja tijekom agresije na Hrvatsku 1991. godine, koja je promijenila život svim njenim građanima. Film nije istraživanje povijesnih istina, već autorovih osobnih istina.

Koristeći snimke koje je načinio za vrijeme Domovinskog rata kao snimatelj Hrvatske televizije, autor iz prvog lica priča posve osobnu priču. Rat se događa na mjestima gdje je odrastao i sanjao neke druge snove, ali stvarnost – ne samo ratna – ponešto je drukčija. Posve se razotkrivajući, autor na primjeru svog života nudi slojevitu i obuhvatnu paradigmu rata na način na koji je on vidi.


Nagrade:
9. LIBURNIA FF – najbolji dokumentarac / 20. DANI HRVATSKOG FILMA – 'Oktavijan' za najbolji dokumentarni film, nagrada za najbolju montažu /

 

O redatelju:
Silvestar Kolbas  je fotograf, filmski snimatelj i redatelj. Rođen je u Petrovcima kraj Vukovara 1956, a odrastao je u Vinkovcima. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje 1982. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je danas redoviti profesor.
 

Izlagao je fotografije, objavljivao i uređivao stručne radove iz područja snimanja, snimio jedan igrani i više kratkih i TV-filmova, serija i dokumentarnih filmova što za televiziju, što u nezavisnim produkcijama. Posljednjih godina snima uglavnom dugometražne dokumentarce (‘Život na svježem zraku’, ‘Sretno dijete’, ‘Sve o Evi’, ‘Lora – svjedočanstva’, ‘Mimara revisited’, 'Ratni reporter'), ponajviše za Factum.
 

Kao redatelj debitirao je 2003. godine filmom ‘Sve o Evi’.

Natrag