Nema nadolazećih događanja.

    Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.

Iz arhive

Na rubu Rusije

Na rubu Rusije

r. Michal Marczak, Poljska, 2010., 72’

Pobjednik ZFF-a


Sinopsis:
Jedna od zadnjih postojećih predstraža ruske vojske, viđena očima devetnaestogodišnjeg regruta. Usred golemog zaleđenog ništavila, više od tisuću kilometara udaljenog od najbližeg drveta, šačica starijih vojnika i njihov mladi asistent ostavljeni su da se nose sami sa sobom, s veličanstvenom prirodom i zastarjelim političkim idejama koje ih tjeraju dalje, dok se bore s nevidljivim neprijateljima na granici.

 

Aleksej treba zadobiti poštovanje svojih postarijih nadređenih kroz manje-više apsurdne i besmislene rituale i svakodnevne rutine. Ovaj film ne kritizira, nego nam pruža ljudsku priču izoliranih ljudi koji traže utočište od nezgrapnog kaosa civilnog života unutar samonametnutog reda i discipline vojske. Nezaboravni likovi, čije su tajne i demoni iz civilnog života označeni posebnom ruskom mješavinom melankolije i muške hrabrosti.
 

O redatelju:

Michał Marczak rođen je u Varšavi 1982., školovao se u Poljskoj (Andrzej Wajda Master School of Film Directing i Faculty of Multimedia), SAD-u (Film Directing and multimedia, California Institute of Arts, LA) i Kanadi. 'Na rubu Rusije' njegov je prvi dugometražni dokumentarac. Prije toga snimao je za nekoliko poljskih dokumentarista te režirao kratke filmove i glazbene spotove za koje je nagrađivan. Trenutno priprema dva dokumentarca i svoj prvi dugometražni igrani film.

 

Nagrade i festivali:

Hot Docs 2011 – nagrada HBO za mlade umjetnike, nagrada filmskih radnika
Visions du Réel 2011 Etat d'Esprit – posebno priznanje
Međunarodni festival
dokumentarnog filma u Jihlavi 2011. - nagrada Srebrno oko za najbolji dugometražni dokumentarac
Flahertiana – međunarodni festival dokumentarnog filma 2010. – nagrada FIPRESCI
Planete Doc Review 2010 Magic Hour Award – glavna nagrada
Nominacija za najbolji europski dokumentarni film 2010.

 

jezik: ruski
titl: hrvatski

Natrag