Nema nadolazećih događanja.

    Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.

Iz arhive: AMNESTY INTERNATIONAL VIKEND

Mešetarenje lakim naoružanjem

Mešetarenje lakim naoružanjem

Sander Francken, SAD, 90’

Sinopsis
Politički dokumentarac o nekontroliranoj proliferaciji ručnog naoružanja koji vlada i uništava živote sve većeg broja ljudi u zemljama u razvoju. Kroz oči različitih stručnjaka čiji životi ovise o lakom oružju, film prikazuje uzroke i posljedice trgovine – legalne, sive i ilegalne, lakim oružjem i municijom, posebno u regijama u kojima su Europska Unija i Ujedinjeni narodi još prisutni, poput bivše Jugoslavije i Konga.

 

Ovaj film prikazuje zapadne zemlje koje često pod organiziranim legalnim paravanom, kupuju oružje koje su EU i NATO prikupili tijekom njihove misije u Bosni i Hercegovini. Naratorica je poznata glumica Vanessa Redgrave, a film je sniman na brojnim lokacijama u Kambodži, istočnom Kongu, Ugandi, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Nizozemskoj. Šokantan i značajan film.

 

O redatelju:

Sander Francken započeo je svoju karijeru kao producent u Unit libra motion pictures Holland u Hagu. Od tada je Francken režirao i koproducirao velik broj filmova različitih žanrova: dva igrana The Answer, Way upstream i Papa's song, TV filmove, reklame, dokumentarce i mnoge filmove za nacionalne i multinacionalne tvrtke. Njegovih 15 filmova nagrađeno je sa više od 30 međunarodnih TV i filmskih nagrada, među njih 3 „ Golden calves“ ((Zlatno govedo)) (jedna od najvažnijih filmskih nagrada u Nizozemskoj). 1986. Francken osniva Sander Francken film čiji je cilj razvoj i produkcija kritičkih projekata s velikim dramatskim potencijalom i izrazitim vizualnim pristupom.

 

Recenzije:

Redatelj Sander Francken nježno trlja sol na ranu, povlačeći na igrače ove oružane igre – okidač kamere, Box office

 

Ljubav prema oružju nam je u krvi, a proizvodnja i distribucija su dio socijalne patologije kojoj se ne nazire skori kraj., New York Times

Natrag