Nema nadolazećih događanja.

    Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.

Iz arhive

Crvena kapela

Crvena kapela

r. Mads Brügger, Danska, 88’

Beskrupulozni novinar, invalid s teškim posljedicama moždanog udara i komičar putuju u Sjevernu Koreju. Njihova je misija – nasmijati ljude u jednom od najstrožih režima na svijetu. Predstavivši se kao mala prosocijalistička kazališna skupina u programu kulturne razmjene između Danske i Sjeverne Koreje, ‘Crvena kapela’ dobiva dopuštenje da putuje u Sjevernu Koreju i odigra nekoliko predstava za izabranu publiku. Dva člana trupe, Jacobi i Simon, rođeni su u Sjevernoj Koreji i kao djeca usvojeni u Danskoj, a ovo je njihova priča o suočavanju s vlastitim biološkim korjenima i pokušajem da izvedu predstavu u dijelu svijeta gdje humor i humanost žive u slabim uvjetima.

Ovo je priča i o susretu između slobodnomislećeg i totalitarnog društva koji svoje građane drži pod kontrolom: 23 milijuna građana Sjeverne Koreje pod željeznom su paskom dragog vođe generala Kim Jong-Ila. Naslov ‘Crvena kapela’ referira se na komunističku špijunsku organizaciju u nacističkoj Njemačkoj koja je operirala pod imenom ‘Rote Kapelle’.

 

O autoru:

Danski novinar, TV-voditelj i autor napisao je nekoliko knjiga, a posljednje publicističko djelo ‘Borderlands’ propituje najveći danski skandal organiziranog seksualnog zlostavljanja djece. Na nacionalnoj televiziji vodi nagrađivanu TV-emisiju ‘The 11th Hour’. Producirao je nekoliko nagrađivanih radijskih dokumentarnih emisija. Na internet stranici vlade Sjeverne Koreje, Brügger je primijetio prijavnice za kulturnu razmjenu, pa je priznao svoju ljubav Kim Jong-Ilu i izmislio komičarsku trupu. U filmu koji je producirala Lars von Trierova producentska kuća Zentropa redatelj dopušta da ga koreanska pratnja manipulira, pokazujući koje čudne odluke ljudi moraju donositi kada im je sudbina u rukama bezosjećajnog diktatora. Na kritike da je film koji je napravio propaganda, potpuno iskoristivši svoje prijatelje, Brügger kratko odgovara: ‘Najbolji način da se borite protiv propagande jest upravo propaganda’.

 

Nagrade:

SUNDANCE FILM FESTIVAL - Velika nagrada žirija u kategoriji ‘World Cinema – Documentary’ / NORDISK PANORAMA – najbolji nordijski dokumentarac

 

Recenzije:

Šokantan, zabavan i razuzdan, pravo otkriće, Mark Olson, Los Angeles Times

Fuzija aktivističkog filma i teatra apsurda, ‘Crvena kapela’ je nered, koliko subverzivan, toliko i originalan. Sundance Film Festival

Osvježavajuće vidjeti film koji ne filtrira svoje moralne proturječnosti. Michael Barclay

Natrag