Nema nadolazećih događanja.

    Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.

Iz arhive: VOX FEMINAE I DOKUKINO PONOSNO PREDSTAVLJAJU

Bosanoga

Bosanoga (Sasvim slučajna smrt)

r. Morana Komljenović, Hrvatska, 2011., 74'

Sinopsis:
Film koji je prije samo nekoliko dana dobio posebno priznanje žirija 8. ZagrebDoxa, govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci i koji su ostali nerazjašnjeni, ali i dalje žive u društvenom tkivu grada.

 

Ishodište filma je pogibelj Nenada Vižina koji je posljedicom brutalnosti tadašnjeg sistema izgubio život. Ta nasilna smrt bila je katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije: 300 građana Rijeke potpisalo je peticiju kojom zahtijevaju od policije i komunističke partije da preuzmu odgovornost za to što se dogodilo. Uslijedila su ispitivanja, prijetnje izbacivanjem s fakulteta, prokazivanja i sl. Film skicira mehanizam straha kao integralnog dijela političkih sistema i oslikava jedinstven kreativni umjetnički bunt koji se dogodio u Rijeci upravo kao reakcija na strah i nemoć. On odaje počast univerzalnoj žrtvi vremena i ksenofobičnog društva bez obzira na društveni sistem i političku ideologiju.

 

O redateljici:

Morana Komljenović rođena je u Rijeci 1976. Nakon aktivističkog angažmana u raznim civilnim inicijativama u Hrvatskoj i na širem balkanskom području snimila je eksperimentalni dokumentarni video 'Gola duša' s kojim je predstavljala Hrvatsku na Sundanceu 2001. u kategoriji Generation Y. Snimila je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova, uključujući 'Grand hotel Goli otok', 'Put mojeg djetinjstva' i 'Djeca krijesnice'.


jezik: hrvatski
titlovi:

Natrag